Dodnes ikonou Ameriky

22. 11. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Katolický prezident, který během dvou let ve své funkci čelil stavbě Berlínské zdi, invazi v Zátoce sviní či kubánské raketové krizi. J. F. Kennedy.


Nový den 22. listopadu 1963 začínal pro amerického prezidenta oficiální snídaní v hotelu Texas ve Forth Worthu. Včera tu s nadsázkou na tiskové konferenci připustil, že je pouze prezidentem vedle té krásné paní jménem Jacquelin. Deset minut po
půl dvanácté letadlo s prezidentem a jeho doprovodem přistává v Dallasu. Vítá ho letiště Love Field - Pole lásky. Je teplý a slunečný den, automobily v prezidentově
koloně jsou proto otevřené. Automobily zatáčejí do ulice Jilmů a projíždějí kolem budovy Texaského skladiště učebnic. Nemůžete říct, že by vás Dallas neuvítal, jak se patří, že by vás tu lidé neměli rádi, svěřuje se Kennedymu manželka texaského guvernéra paní Connallyová. Ve chvíli, kdy jí prezident souhlasně přikývne, zazní první výstřel. Je 12:30 - 22. listopadu 1963.

 

Do té doby nejmladší prezident USA zvolený zatím nejtěsnějším rozdílem hlasů
voličů v historii vyzval ve svém inauguračním projevu v lednu 1961 všechny Američany, stejně jako občany ostatních zemí, k vytvoření světa, v němž by hlavní slovo mělo právo, kde jsou silní spravedliví, slabí bezpeční a mír je chráněn. Na závěr inauguračního projevu zazněla i slavná Kennedyho myšlenka, která bývá dnes citována jenom z části: "Neptejte se, co může udělat vaše země pro vás, ale ptejte se, co vy můžete udělat pro svou zemi. Moji spoluobčané světa: Neptejte se, co udělá Amerika pro vás, ale co všichni dohromady můžeme udělat pro svobodu člověka."

Jen těžko můžeme dnes hodnotit Kennedyho politiku, neboť žádný ze svých politických plánů nestačil uzavřít. Jak napsal jeden z Kennedyho životopisců: "Přes všechny neúspěchy mu nelze upřít nesmírnou popularitu, nejen v okamžiku smrti. Pokaždé bude vnímán spíš jako ztělesnění hodnot své doby, jako romantický lidový hrdina, než aby byl posuzován za své státnictví..." V katedrále sv. Matěje (St. Matthew´s Cathedral) se s prezidentem rozloučil kardinál Cushing přáním, aby Johna Fitzgeralda na jeho cestě do ráje doprovázeli andělé.

 

Zdroj: http://www.rozhlas.cz/historie/vyroci/_zprava/6808

http://www.novinite.com/view_news.php?id=122416

 

Zobrazeno 2485×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka