Muzeum mnoha "nej"

8. 11. 2011 0:00
Rubrika: události

Nejnavštěvovanější, nejhonosnější, nejrozsáhlejší, nejúctyhodnější,... Těmito přívlastky se chlubí pařížský Louvre.


Muzeum se nachází v samém srdci Paříže, poblíž Rue de Revoli, na pravém břehu Seiny. Počátek stavby můžeme datovat  již do 12. století, kdy tu stála tvrz (původně měl Louvre sloužit jako sídlo panovníků). Později na tom samém místě vyrostl palác, jehož vzniku pomohla i Kateřina Medicejská, která rozšířila budovu o další křídlo. Během "éry Ludvíků" (Ludvík XIII., Ludvík XIV. a Ludvík XV.)  proběhla dostavba paláce.  Dnešní vchod, skleněná pyramida, byl přistaven v roce 1989 na návrh amerického architekta čínského původu Ieoh Ming Pei.

Původ sbírky sahá do 16. století, kdy ji založil František I. Obohacení přicházelo také po úspěšných francouzských vojenských taženích. A Louvre jako muzeum se představilo veřejnosti až během Francouzské revoluce, v roce 1793.

Expozice je rozdělená na sbírky orientálního a islámského umění, egyptského umění, řeckého, etruského a římského umění, uměleckého řemesla, sochařství, grafiky a obrazové galerie. Mezi 300 000 uměleckými díly (ne všechna jsou samozřejmě vystavena) návštěvníky často nejvíce láká Mona Lisa (před níž se neustále tísní davy turistů).

Během jediné návštěvy opravdu není možné vidět všechno :-) Doporučuji večerní návštěvu, v čase kdy fotek chtiví turisté odjeli, po níž spočinete na lavičce v nedalekých Tuilerijských zahradách.

Zdroje: http://www.louvre.fr/llv/commun/home.jsp, http://cs.wikipedia.org/wiki/Louvre,

Petro, J.: Francie. Kapesní průvodce. Computer press, Brno 2004

 

 

Zobrazeno 2579×

Komentáře

Marie Kuříková (Marijanka)

Ještě mám v živé paměti jak po celodenní výpravě do Louvru bolí nožičky

Vrzalik

Nápodobně:-)).

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka