National Hockey League

26. 11. 2011 0:00
Rubrika: události

Kanadsko-americká NHL je profesionální hokejovou soutěží. Je to nejvyšší hokejová soutěž na území severní Ameriky.


Významné události z historie NHL

Historie NHL je za více než století plná velmi zajímavých událostí, které přesahují rámec tohoto článku. Historie NHL je velmi dobře zpracována zde:

http://www.nhl.cz/CZ/11/dejiny_nhl.html.

Stanley cup věnoval kanadský  generální guvernér Frederic Arthur Lord Stanley of Preston v roce 1982 a stál 48,50 dolaru. Stanley cup je jednou z nejstarších a nejcenějších sportovních trofejí na světě.

NHL vznikla 22. 11. 1917, první zápas se hrál 19. 12. 1917. NHL tvořily původně čtyři týmy (Montreal Wanderers, Montreal Canadiens, Toronto Arenas a Ottawa Senators). První ročník NHL vyhrál Montreal Canadiens. V tomto roce (1917) se rozpadla NHA.

První individální trofej NHL věnoval v roce 1923 Dr. David Hart, otec manažera a kouče Montreal Canadiens. Je určena pro nejužitečnějšího hráče soutěže. O vítězi rozhodovali rozhlasoví reportéři. Dnes o ní rozhodují novináři. Prvním vítězem byl Frank Nighbor.

Od sezóny 1942/43 hrálo v NHL šes mužstev (tzv. Velká šestka: Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, Chicago Black Hawks, Boston Bruins a New York Rangers). Toto složení vydrželo 25 let.

Hráčské odbory vznikly v roce 1957. O rok později (18. 1. 1958) si v NHL zahrál Willie O'Ree první hokejista tmavé pleti. V tomto roce si Boston pozval do kempu prvního Evropana, švéda Svena 'Tumbu' Johanssona, který pro zranění kemp nedokončil. (Boston měl v roce 1949 zájem o čechoslováka Jaroslava Drobného)

Od sezóny 1960/61 díky objevu Stana Mikity a Bobbyho Hulla začali hokejiisté ohýbat čepel hokejky. Stan Mikita si při souboji o puk nalomil čepel hokejky a když vystřelil, všiml si že střela dostala faleš. Gól sice nebyl uznán kvůli hře se zlomenou hokejkou, ale inspiroval slovenského rodáka k dalším pokusům.

27. ledna 1965 si zahrál v NHL první Evropan Ulf Stermer. Většinu sezóny strávil v nižších soutěžích. Po svém návratu se o této zkušenosti vyjádřil takto:

"Byl to tvrdý, ale poučný rok. Soupeři se na mě soustředili a doslova mě pronásledovali. Nemohu, ale říci, že se v NHL hraje hrubě a nebezpečně. Tvrdě ano, záludně však ne. Získal jsem mnoho zkušeností, patnáct stehů na hlavě a nepřišel jsem ani o jeden zub. Jediné, co mě zklamalo, byl trénink. Náš, evropský, je rozhodně zajímavější a pestřejší. Profesionálové navíc v průběhu sezóny prakticky netrénují"

V sezóně 1967/68 došlo k rozšíření NHL o tyto mužstva: Los Angeles Kings, Minnesota North Stars, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins, San Francisco Seals a St. Louis Blues. Tato sezóna byla poznamenána tragédií, kdy William Masterton byl napaden dvěma hráči Oakland Seals (původní San Francisco Seals) a utrpěl zlomeninu lebeční kosti. Byl prvním a posledním hokejistou, který si přivodil v zápase NHL smrtelné znamení. Kvůli této události se začala více sledovat čistota hry, zvýšily se tresty za rvačky. Na památku zesnulého byla věnována trofej pro hráče s příkladnou vytrvalostí sportovním duchem a oddaností hokeji.

1. 11. 1971 byla založena konkurenční WHA, která byla pro NHL opravdovou hrozbou. Jedním z důvodů byl poplatek za vstup nového týmu do NHL (až 12 mil. USD). NHL se také rozšiřovala a tak společně koexistovaly dvě ligy. WHA neměla dlouhého trvání. WHA zanikla v roce 1979. Některé týmy přešly do NHL.

Osmdesátá léta v NHL byla poměrně klidná, hokeji vládl Wayne Gretzky s Edmontonem Oliers, v roce 1984 debutoval Mario Lemieux. Po roce 1990 přišlo do NHL velké množství hráčů ze zemí bývalého sovětského bloku. V devadesátých letech se NHL rozšířila o devět nových týmů. 20. 3. 2002 se stala v NHL tragická nehoda. Střela jednoho hráče Columbusu vlétla do diváků a usmrtila třináctiletou dívku.

22. 11. 2003 se uskutečnil zápas mezi Edmontonem a Montrealem pod širým nebem (na Commonwealth Stadium). Střídačky vyhřívaly i přes ukrutné mrazy 24°C pouze radiátory. Přišlo více než 57 tisíc diváků. Samotnému zápasu předcházel zápas legend obou klubů. Edmonton vedl Wayne Gretzky a Montreal vedl Guy Lafleur. Předehrávku vyhrál Edmonton (2:0). Samotné soutěžní utkání skončilo vítězstvím Montrealu (4:3). V sezoně 2004/05 se vůbec nehrálo, kvůli stávce. NHL se nedomluvila s NHLPA (hráčské odbory) na nové kolektivní smlouvě. Po stávce byl novou kolektivní smlouvou zaveden platový strop. Mzdy tvořily až 75 procent rozpočtu, nyní nesmí přesáhnout 54 procent výnosu ligy.

Herní systém

Soutěž hraje 30 týmů, které jsou rozděleny do dvou konferencí (východní a západní). Každá konference má tři divize, které jsou pojmenovány podle geografické polohy (Atlantická, Severovýchodní, Jihovýchodní, Centrální, Pacifická a Severozápadní). Do roku 1993 se konference a divize jmenovaly po slavných osobnostech NHL.  V základní části tým odehraje celkem 82 zápasů (polovinu doma a druhou polovinu venku). Od sezóny 2008/2009 každý tým odehraje 24 zápasů proti týmům z vlastní divize, 40 proti týmům z vlastní konference a zbylých 18 zápasů proti soupeřům z druhé konference (s každým týmem musí hrát alespoň jednou)

Po skončení základní části, následuje play off, které se hraje vyřazovacím způsobem na čtyři vítězné zápasy. Do play off postupuje z každé konference osm nejlepších týmů. Postupují všichni vítězové divizí a pak dalších pět týmů podle pořadí v souhrné tabulce konference. Jména vítězů NHL jsou zvěčněna na Stanleyově poháru.

Trofeje NHL

V NHL jsou udělovány trofeje jak pro týmy tak i pro jednotlivce. Nejvýznamnější týmovou trofejí je Stanley Cup, další týmovou trofejí je President's trophy (pro vítěze základní části), na vítěze východní konfernece čeká Princ of Wales Trophy a na vítěze západní konference čeká Clarence Sutherland Campbell Bowl.

Nejcennější individuální trofej jsou tyto:

  • Hart Memorial Trophy - pro nejužitečnějšího hráče, volí novináři
  • Art Ross Trophy - pro vítěze kanadského bodování
  • Ted Lindsay Award - do r. 2010 se jmenovala Lester B. Pearson Award, je obdobou Hart Memorial Trophy, ale vítěze volí sami hráči
  • James Norris Memorial Trophy - pro nejlepšího obránce
  • Vezina Trophy - pro nejlepšího brankáře
  • Jack Adams Award - pro nejlepšího trenéra
  • Conn Smythe Trophy - pro nejlepšího hráče play off

Seznam všech trofejí NHL včetně seznamu vítězů:

http://www.nhl.cz/CZ/rubrika/TROF.html?flag=4

Zajímavosti a vybrané rekordy

  • Wayne Gretzky získal za svoji kariéru celkem 2857 bodů (druhý Mark Messier má 1887 bodů)
  • Mario Lemieux, je jediný hráč v první desítce historických tabulek kanadského bodování, který neodehrál 1200 zápasů. (1723 bodů v 915 zápasech)
  • V první desítce historických tabulek kanadského bodování je osm centrů a dvě pravá křídla, první obránce je na jedenácté příčce.
  • Všichni hráči první desítky historických tabulek kanadského bodování s výjimkou Jaromíra Jágra jsou Kanaďané.
  • 21 sezon (1980/81 - 2000/01) vyhráli kanadské bodování ligy pouze tři hráči (Gretzky, Lemieux, Jágr).
  • První čech, který byl jedničkou draftu byl Roman Hamrlík (1992)
  • Pouze pět hráčů dokázalo vstřelit 50 gólů v 50 zápasech (Maurice Richard, Mike Bossy, Wayne Gretzky - ten to dokázal 3x, Mario Lemieux a Bret Hull)
  • Bobby Orr byl jediný obránce, který vyhrál kanadské bodování NHL (dokázal to v roce 1970 a 1975).
  • Doug Jarvis odehrál 964 zápasů bez přerušení.
  • Scotty Bowman vyhrál jako trenér 9x Stanley Cup

Další rekordy NHL můžete najít zde: 

http://en.wikipedia.org/wiki/NHL_records

Literatura:

http://cs.wikipedia.org/wiki/NHL

http://www.nhl.cz

Zobrazeno 3935×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka