Osudy Národního divadla

18. 11. 2011 0:00
Rubrika: události




Letos je tomu 128 let, co bylo Národní divadlo po požáru zrekonstruováno a znovu otevřeno.


Průvod 16.května 1868 byl největší, jaký do té doby Praha zažila. Mluví se o 100 000 až 150 000 účastnících. Na staveništi čekal stan  vyzdobený znaky českých zemí, tribuna, soudek s vodou z cyrilské studánky, aby se mohla udělat slavnostní malta, na stole připravena zakládací listina, v níž se říkalo:


„ ....národ český chtěl a mohl jen u sebe hledati pomoci... za slavného osvědčení nejúpřimnějšího přítelství celého světa slovanského položen byl dnes  základní kámen k této budově....“

 

Na stavbě Národního divadla se podílelo mnoho významných umělců.

Architekti Josef Zítek a Josef Schulz, sochaři Josef Václav Myslbek a Bohuslav Schnirch, malíři Mikoláš Aleš, František Ženíšek, Václav Brožík, Vojtěch Hynais aj.

11.června 1881 bylo ND slavnostně otevřeno. Nikdo netušil, že za dva měsíce bude muset bojovat s požárem.

Dne 12. srpna 1881 vznikl v odpoledních hodinách na střeše Národního divadla požár, který se nepodařilo uhasit. Zcela vyhořely dřevěné části střech, železná konstrukce střechy byla zničena a propadla se dovnitř budovy a z větší části bylo zničeno i vnitřní vybavení divadla.

Šetření tehdejších orgánů vedlo nakonec k obžalobě dvou zámečníků, Jenische a Ziniburga, kteří osudný den odpoledne na střeše pracovali na připojení měděného drátu k hromosvodu letováním. K letování se používala plechová letovací kamínka, v kterých bylo rozžhavené dřevěné uhlí, do kterého se letovaný spoj vložil. Zámečníci po ukončení práce zalili žhnoucí dřevěné uhlí v kamínkách vodou a poté jej umístili do měděného okapového žlabu v místě, kde zůstal zbytek dešťové vody. Oba zámečníci byli soudem uznáni vinnými a byl jim uložen trest týdenního vězení zostřený dvěma půsty (evidentně velmi nízký trest).

Dodnes se mnozí domnívají, že požár Národního divadla způsobili uvedení dva zámečníci. Mnohé další okolnosti kolem vzniku požáru zaujali Dr. Miroslava Ivanova natolik, že inicioval provedení odborné zkoušky zda tomu tak mohlo být. Modelová zkouška byla provedena 23. 2. 1982 ve Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu v Letňanech. Provedená expertíza prokázala, že ke vznícení dřeva nedošlo ani za záměrně zvolených příznivějších podmínek pro vznik hoření při modelové a laboratorní zkoušce oproti podmínkám z 12. 8. 1881.

Provedená expertíza zvýšila pravděpodobnost verze úmyslného založení. Tuto verzi však nelze prokázat, i když údajně existovala osoba, které se jeden německý student z pražské Univerzity po požáru svěřil, že požár založil. Podařilo se však vyvrátit obvinění vznesené tehdejším soudem proti dvou zámečníkům a opravit tak jednu chybu v historii požární ochrany.

Na podzim roku 1883 bylo  Národní divadlo opraveno a znovu slavnostně otevřeno.

 

 

Zobrazeno 2224×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka