Autorka pana Darcyho i Anny Elliotové

16. 12. 2011 0:01
Rubrika: osobnosti

Anglická spisovatelka Jane Austenová, tvořící literární spojnici mezi osmnáctým a devatenáctým stoletím se narodila 16. 12. 1776 v Steventonu v Hampshiru.


Vyrůstala v rodině venkovského faráře George Austena, obklopena svými pěti bratry a sestrou Cassandrou, ke které měla během svého života velmi vřelý vztah.

Jediný doložený portrét Jane Austenové malovaný její sestrou Cassandrou.

 

Austenovi patřili ke střední třídě, kde pro dívky jediným výhledem do budoucnosti byla práce učitelky v lepších rodinách nebo v různých vzdělávacích institucích a sňatek. Velice dobře známé prostředí vtiskla i do svých knih, ve kterých zobrazuje život středních a vyšších vrstev a venkovské šlechty, prodchnutý čajovými dýchánky, plesy a výlety za nimiž se schovává jediný cíl – najít vhodného partnera. Její hrdinky se vymaňují do té doby klasickému vzorci správné ženy, která vše koná dle přání svých příbuzných, ale naopak usilují samostatně rozhodovat o svém životě.   

Během svého života napsala šest poměrné rozsáhlých románů, jež se staly pro svoji nadčasovost i předlohami pro známé filmy, jako je například Pýcha a předsudek, Rozum a cit nebo Anna Elliotová (v originále The Persuasion). Mezi další její díla patří čtenářsky velice oblíbená Emma, dále Mansfieldský park a Northangerské opatství. Román Sanditon, který psala na sklonku svého života nestihla dokončit. Nakonec jej velice zdařile dokončila Marie Dobbsová, která Janiny hrdinky posunuje zase dalším směrem.

Jane Austenová zrušila zasnoubení s Harrisem Bigg-Writherem a zůstala neprovdána. Celý život měla chatrné zdraví, pravděpodobně trpěla Addisonovou chorobou.

Zemřela 18. 7. 1817 a je pochována v katedrále ve Winchesteru. Její život se stal předlohou pro životopisné filmy Vášeň a cit (2008) nebo Smutky slečny Austenové (2007).

Zobrazeno 1948×

Komentáře

HelenaH

trvalá kvalita v mé knihovně:-) vždycky dle potřeby po ruce. Mám Jane Austenovou ráda, její hrdinky taky.

Radka Dušková

Jó, jó. První pomoc, stále při ruce:D

Kachnaa

♥ Mr.(Mark) Darcy ♥

Marie Kučerková

borka:) mám ji mooooc rááááda:)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka