Geniální hudebník

5. 12. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Dnešní den si připomínáme smrt hudebního skladatele a klavírního virtuosa Wolfganga Amadea Mozarta (1791).


Wolfgang Amadeus Mozart (27. 1. 1756 – 5. 12. 1791) – rakouský hudební skladatel z období klasicismu, jeden z největších hudebníků všech dob.

Už od dětství cestoval jako zázračné dítě po zemích celé Evropy na svých hudebních turné. V Anglii se tak seznámil např. s J. CH. Bachem, který ho učil na klavír, a poznal italskou operu, která je jako jediná považována za dokonalou.

Mozart využil otcových známostí a od šlechty získával objednávky na opery. Poté byl nějakou dobu v rodném Salzburgu, brzy však odjíždí na další turné po Evropě, tentokrát se svou matkou. Ta ale na cestách onemocněla a zemřela.

Roku 1779 získal Mozart v Salzburgu místo varhaníka. Během dvou let zkomponoval nejen díla související se službou u dvora, ale také několik oper pro kočovné divadelní společnosti a divadlo v Mnichově. Mozart ale nebyl spokojený a usiloval o propuštění ze služby. To mu nebylo umožněno, proto tajně uprchl do Vídně.

Na podzim 1791 se nakazil infekční nemocí a zemřel. Jeho poslední dílo je Requiem.

Dílo Mozarta je seřazeno do katalogu a každá skladba má označení katalogu KV a pořadové číslo.

Několik zajímavostí nakonec:

Mozart měl odmalička výjimečnou paměť, na jediný poslech si dokázal zcela přesně zapamatovat celé skladby a pak je zaznamenat v notách. Mluvil plynně několika světovými jazyky. V Rakousku je stále velmi oblíben, jsou po něm stále pojmenovávány různé hudební festivaly, ale i různé výrobky. Podle životopisu W. A. Mozarta a A. Salieriho byla napsána roku 1979 hra Amadeus, podle ní později vznikl film Amadeus režiséra M. Formana.

/Katulda/

Zobrazeno 3200×

Komentáře

lidulinek

na pana Mozarta a pana Salieriho jsem zpracovávala seminární práci a prezentaci! :)

Mikina

a nebo třeba známá opera Don Giovanni (Don Chuan), napsaná pro české divadlo...

Lenochod

nádherná hudba...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka