Útok Japonska na Pearl Harbor

7. 12. 2011 0:00
Rubrika: události

7. prosince 1941 v 6:00 zaútočili Japonci bez vyhlášení války na americkou základnu Pearl Harbor. 


 Útok  mělo provést 6 letadlových lodí s použitím více než 400 letadel. Japonské ponorky směřovaly k Havajským ostrovům samostatně s úkolem provádět průzkum, a pokud to bude možné, napadnout zakotvené lodě. Ve stejné chvíli japonští diplomaté měli vést jednání s Američany a v případě neúspěchu jednání vydat ultimátum, po němž by následoval útok.

Záměr vytvořit alespoň zdání diplomatické legitimity ztroskotal, poté co japonský velvyslanec ve Washingtonu nebyl schopen doručit ultimátum včas. V době, kdy čekal na přijetí, už první vlna japonských letadel útočila na americkou základnu.

Útok na Pearl Harbor byl sice zničující, avšak neposloužil Jaoncům tolik, jak původně doufali. Potopili sice několik velkých lodí, na kotvišti se však nenacházela ani jedna letadlová loď, což bylo rozhodující.

Místo toho, aby zničili zařízení základny na pobřeží, se Japonci soustředili na potápění lodí. Tím propásli příležitost ochromit na mnoho následujících měsíců americké námořní operace.

Od překvapivého útoku na Pearl Harbor až do svržení dvou atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki vedli Američané i Japonci válku v Tichomoří s plným nasazením.

Útok známý jako Havajská operace však nepřinesl Japoncům tolik očekávané zisky. Američany spíše rozzuřil, než ochromil, a Japonsko se tak vydalo vstříc zdrcující porážce.


podle Atlasu druhé světové války


Zobrazeno 4381×

Komentáře

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka