Už nikdy!

27. 12. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Arnošt Lustig , spisovatel židovského původu,  přežil koncentrační tábor. Byl publicistou světového významu. Zemřel letos v únoru.


Víc než jeho životopis nám řeknou jeho díla. Přečetla jsem knihu Krásné zelené oči. Je o židovské dívce, která aby přežila, dělala esesákům prostitutku. Je to kniha, která člověkem otřese, zvláště ženou. Někdy se mě kamarádky ptají: „Proč o takové hrůze čteš? To já bych vůbec nemohla. Radši mám zamilované románky.“ Ano, je to příšerné čtení, člověku nejde do hlavy, jak a proč se něco takového vůbec stalo. Tyto knihy plné válečných hrůz mi pomáhají v tom, že jsem pak velmi vděčná za dostatek jídla,měkkou postel, teplou vodu. Navíc se mi v hlavě vyrojí množství otázek. V souvislosti s Arnoštem Lustigem a jinými lidmi, kteří přežili koncentráky třeba otázka: JAK VŮBEC BYLI SCHOPNI DÁL ŽÍT. U mnoha z nich se projevoval takový zvláštní symptom – styděli se za to, že přežili. Mnohdy ztratili celou svoji rodinu. Celé dílo Arnošta Lustiga je varováním, abych už nikdy něco takového jako byl fašismus nedopustili. Proto by nás mělo mrazit, když městy pochodují neonacisté, když někdo hlásá třídní nenávist, když pohrdá Romy, Rusy, Vietnamci.

            Pokud člověk čte o koncentračních táborech, napadne ho též otázka: „Opravdu, jsi, Bože, udělal dobře, když jsi dal lidem svobodu? I svobodu rozhodovat se pro zlo?“  Je zajímavé, že pro někteří, kteří se vrátili z koncentračních táborů, úplně ztratili víru. Jiní naopak přišli ve víře posíleni.

 

Nejznámější Lustigovou knihou je Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou, dále Dita Saxová a mnoho dalších. Rozhodně po některé sáhněte a přečtěte si ji.

Knihy životopisné: František Cinger - Arnošt Lustig zadním vchodem (MF 2009)

                             Hvízdala Karel – Tachles, Lustig – (MF 2011)

 

Zobrazeno 2275×

Komentáře

majkiii

Díky za aktuální článek a i zamyšlení!

kuckuc

Paní Ludmilo, děkuji. Tento člověk mě jaksi přitahoval už delší dobu, jen jsem o něm moc nevěděla.. A teď už vím, proč... Děkuji za typ, za zamyšlení i za vzor...

Andrea Hýblová (Neposeda)

jeho knihy jsou síla, ale dost mě vedly k přemýšlení...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka