Vražda Johna Lennona

8. 12. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Dnes uplyne 21 let, kdy byl britský zpěvák a kytarista, člen legendární skupiny Beatles, smrtelně postřelen.


John Winston Ono Lennon se narodil 9. Ledna 1940 v Liverpoolu. Jeho otec Alfred Lennon, který byl lodní stevard, rodinu opustil velmi brzy po jeho narození. Matka Julia Lennonová malého Johna svěřila na výchovu své sestře. Když bylo Johnovi 14 let, tragicky zemřela při přecházení ulice. Tato událost ho poznamenala na celý život.

V roce 1957 se John Lennon seznámil s Paulem McCartneym a přivedl ho do své skupiny jako kytaristu. Slavná dvojice pak začala spolupracovat na psaní písní, kterých během dvou let napsala kolem jednoho sta. V roce 1960 byla skupina pojmenována The Beetles, které bylo upraveno na světoznámé The Beatles. Od roku 1962 se složení skupiny ustálilo na čtyřech umělcích – John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr.

Dvaadvacetiletý John se oženil se svou spolužačkou z umělecké školy Cynthií Powellovou a v roce 1963 se jim narodil syn John Charles Lennon. O tři roky později potkává svoji životní lásku, kontroverzní japonskou umělkyni Yoko Ono. V roce 1968 se rozvedl se svojí manželkou Cynthií a následujícího roku, 20.března 1969, se na Gibraltaru s Yoko Ono oženil.

Posléze John Lennon začal na nahrávání Beatles vodit Yoko Ono, proti čemuž protestoval hlavně Paul McCartney. Lennon a Yoko založili skupinu Plastic Ono Band a začali se politicky angažovat a protestovat proti válkám.
V roce 1970 se Beatles oficiálně rozpadli. O rok později se manželé Lennonovi přestěhovali natrvalo do USA a zabydleli se v domě Dakota House v New Yorku. Lennon vydal album Imagine.

Dne 8. Prosince 1980 se Lennon stal obětí atentátu, když se vracel z natáčení. Před branou jeho bytu v the Dakota ho těžce postřelil duševně nemocný Mark David Chapman, kterému se několik hodin předtím podepsal na své nové album Double Fantasy. Lennon s Yoko Ono vystoupili asi ve 22 hodin 50 minut z limuzíny, která je přivezla z nahrávacího studia. Chapman se schovával ve stínu klenutého podloubí domu a čekal zde na Lennonův příchod. Jakmile Lennon prošel kolem Chapmana, Chapman na něj vypálil pět střel ze svého revolveru ráže 38. Lennon ještě stačil vyjít několik schodů a poté se zhroutil na zem. I přes rychlý převoz do nemocnice St. Luke's-Roosevelt Hospital Center byl Lennon takřka ihned po příjezdu prohlášen za mrtvého, neboť již nevykazoval žádné známky života.

Ke kremaci Lennonova těla došlo 10. prosince 1980 na newyorském hřbitově Ferncliff Cemetery. Zpopelněné ostatky byly předány Lennonově manželce Yoko, která se rozhodla nevypravit svému manželovi žádný pohřeb.

Zobrazeno 2005×

Komentáře

Anicka

Smutné...ta životní tragédie J. Lennona i to, že od svého malého synka odešel, opustil ho, stejně jako Lennona kdysi jeho otec ....

tina

31 let, letí to...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka