Ach, Romeo!

29. 1. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Romeo a Julie je anglická milostná tragédie o pěti dějstvích. Odehrává se v italské Veroně v období vrcholné renesance (16. století). Vypráví známý příběh tragické lásky dvou mladých lidí – Montekova syna Romea a Kapuletovy dcery Julie, jejichž rody se navzájem nenávidí.


Romeo se s Julií seznámí na slavnostním plese Kapuletových, kde jí slíbí věrnou lásku (proslavená balkónová scéna). Tajně se vezmou v klášteře v cele františkánského mnicha bratra Lorenze. Juliin bratr Tybaldo se střetne s Romeem a při bitce probodne Romeova přítele Merkucia.  Romeo za to Tybalda zabije a uteče z města do Mantavy.  Připravuje se sňatek Julie s hrabětem Parisem, kterému se Julie brání.  Lorenzo jí nabízí uspávací lék, který způsobí zdánlivou dočasnou smrt. Vysvětlující zpráva se k Romeovi nešťastnou náhodou nedostane, a tak se otráví v rodinné hrobce. Jakmile se Julie probere a spatří mrtvého Romea, probodne se dýkou. Nad hrobem milenců se oba otcové usmíří.
Autor tragédie William Shakespeare vychází z antické tragédie, využívá řeckého bájesloví. Oproti středověkému myšlení se objevuje samostatnost a aktivita postav. Inspiroval se italskou středověkou pověstí. Dílo vyjadřuje autorovo přání, aby Anglie žila v míru pod vládou humanistických panovníků.
Premiéra hry Romeo a Julie proběhla v roce 1595 a její přesné datum patrně připadá na dnešní den.

William Shakespeare se narodil v řemeslnické rodině r. 1564 ve Stratfordu nad Avonou.Byl podílníkem herecké společnosti, se kterou založil divadlo Globe. Nejdříve uveřejnil dvě epické básně Venuše a Adonis, Znásilnění Lukrécie. Básnický cyklus Sonety patří k vrcholům světové lyriky.
Je mu připisováno autorství 37 her.
V prvním období psal hry historické (Richard III., Král Jan), komedie (Zkrocení zlé ženy, Sen noci svatojánské, Benátský kupec, Mnoho povyku pro nic) a rané tragédie (Romeo a Julie).
Později vznikly vrcholné tragédie (Othello, Hamlet, Antonius a Kleopatra) a tzv. hořké komedie (Konec vše napraví)
Závěr tvorby patří romantickým hrám (Perikles, Zimní pohádka) a historické hře Jindřich VIII. Zemřel v roce 1616.
Jeho dílo u nás překládal především Josef Václav Sládek, v pozdější době také O. Fischer a A. Skoumal.


Zdroje
SOCHROVÁ, Marie: Čtenářský deník k Literatuře v kostce. Havlíčkův Brod : FRAGMENT, 1998. 1. vydání. 142 s. ISBN 80-7200-109-4
KOLEKTIV: Ilustrovaný encyklopedický slovník. III. díl. Praha: ACADEMIA, 1982. 1. vydání. 976 s. 505-21-856

Zobrazeno 2217×

Komentáře

Asterix

No a k jakému výročí se článek vztahuje? Životopisné údaje o Shakespearovi zmiňují u narození i úmrtí duben. Nebo tohoto dne dokončil Romea a Julii? To asi tak přesně nikdo neví.

Ferenc

@Asterix: Důvod je napsaný v článku...

Cituji:
"Premiéra hry Romeo a Julie proběhla v roce 1595 a její přesné datum patrně připadá na dnešní den."

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka