Adina Mandlová

27. 1. 2012 22:39
Rubrika: osobnosti

 

Adina Mandlová patří bezesporu k nejznámějším a nejoblíbenějším herečkám předválečné éry.


 

Dnešním dnem by oslavila 102. narozeniny.

 

Adina Mandlová, vlastním jménem Jarmila Mandlová se narodila 28. 1. 1910 v Mladé Boleslavi. Dětství příliš veselé neměla. Otec ji sice rozmazloval, ale když otec zemřel, bylo Adině pouhých sedm let. Po otcově smrti si její matka vodila domů stále nové „strýčky“. Adininou zálibou, ke které ji otec vedl, byla hra na klavír, kterou ji matka zakázala a poslala ji do dívčího penzionátu v Paříži. Později byla vyloučena za špatné chování.

Ještě než se dostala k filmu, živila se jako manekýnka.

 

Poprvé, se mihla před kamerou ve filmu, Děvčátko, neříkej ne (1932), (stejně jako Hana Vítová).

Pronesla zde pouze jednu větu a režisér Boháč Mandlové oznámil, že z ní herečka nikdy nebude. Jelikož byla Adina velice ctižádostivá a dokázala, si jít za svým cílem režisérovi odporovala a prohlásila, že než on natočí svůj další film, stane se z ní hvězda. A měla pravdu. Další filmové role na sebe nenechali dlouho čekat. V následujících filmech si zahrála po boku svého dlouholetého přítele Huga Haase, který Mandlové k filmu hodně pomohl. Z těch nejznámějších jsou to například Mazlíček (1934), Ať žije nebožtík (1935) nebo Děvčata, nedejte se (1937).

Když do Čech vnikli nacisti, Haas musel emigrovat do Ameriky, neboť byl Židovského vyznání.

Adina se po filmech s Haasem u filmu uchytla a natočila, své nejznámější Kristiána (1939), Přítelkyni pana ministra (1940) a Hotel Modrá hvězda (1941).

 

Co dál říci o Adině Mandlové? Tak třeba to, že byla dvakrát vdaná. Poprvé za malíře Zdeňka Tůmu.

Jejich manželství ale příliš šťastné nebylo. Tůma dokonce kvůli ní spáchal sebevraždu a to v době, když točila film, Šťastnou cestu (1943), ve kterém si zahrála spolu se svými hereckými kolegyněmi (Jiřinou Štěpničkovou, Natašou Gollovou, Hanou Vítovou a Janou Dítětovou. Nápis Šťastnou cestu byl údajně napsán její rtěnkou na zrcadle, zrovna, když manžel ležel mrtvý  v koupelně. (údajně se otrávil plynem).

 

Po válce nastali pro Adinu krušné časy. Jelikož se za války se stýkala s němcem Ká Há Frankem, a zahrála, si v německém filmu pod jménem, Lil Adina, český lid ji za toto úplně odsoudil. Byla vězněna na Pankráci ve velice těžkých podmínkách.

Druhým jejím manželem se stal Ben Pearson. Ač byl homosexuál, byli spolu spokojeni a manželství jim vydrželo až do Benovi smrti.

Po manželově smrti se z Malty, kde s Benem žila, vrátila zpět do Čech.

Poslední léta svého života ztrávila na zámku v Dobříši.

Zemřela 16. 6. 1991 v Příbramské nemocnici na tuberkulozu ve věku 81 let.

 

Kdybyste někdo chtěl navštívit místo posledního odpočinku Adiny Mandlové, bohužel, je v Čechách nenajdete. Místo, kde má hrob Adina Mandlová není známé. Adina nechtěla žádné velké obřady. Přála si být prostě pohřbena a nechtěla, aby za ní , někdo chodil vzpomínat k jejímu hrobu. Přála si, aby na ni, kdo ji měl rád, zavzpomínal tam, kde se právě nachází.

Proto všichni příznivci Adiny Mandlové, zavzpomínejte na ni. Určitě by jí to udělalo radost a bezesporu si to zaslouží.

 

 

 

 

 

Zobrazeno 2901×

Komentáře

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka