Adolphe Yvon

30. 1. 2012 7:33
Rubrika: osobnosti

francouzský malíř, který se proslavil především, ale nejen zobrazením bitevních scén, se narodil 30. 1.1817.


Nejprve pracoval od roku 1834 jako úředník u lesní správy v Breteuil, kde byl inspektorem jeho strýc, ve 21 letech se stal sekretářem lesního inspektora v Dreux. Svému synu Maurice Yvon napsal později:
„Tak uplynuly tři roky, velmi sladké, během nichž jsem se seznámil více s malířskou paletou než s lesnickou vědou. Když jsem měl 21 let, byl jsem jmenován sekretářem lesního inspektora v Dreux, s platem 800 franků. Během těch tří let jsem vážně přemýšlel, zda bych byl schopen vydělat si podobnou sumu malířstvím. Nakonec jsem se rozhodl a začal šetřit, abych nezůstal na svém postu déle než by bylo nezbytné a já abych sehnal 500 nebo 600 franků potřebných na cestu do Paříže.... Krátce: za 8 měsíců jsem měl kolem 600 franků. Dotkl jsem se vysněného cíle! Bez váhání jsem podal demisi a směřoval do Paříže.“ Usadil se v malém bytě v ulici Beaux-Arts, nedaleko školy téhož jména. Vystudoval malířství u Paula Delaroche a živil se pak jako učitel kreslení. Jeho kariéra začíná v roce 1842 vystavením portrétu "Madame Ancelot", o dva roky později vystavuje rozličné portréty generála Neumayera,  jednoho ze svých strýců.

Le maréchal Ney soutenant l'arrière-garde
de la Grande Armée pendant la Retraite de Russie


V následujícím období se zabývá malbou biblických a náboženských motivů. Představuje plátno „Kristus vyhánějící obchodníky z Chrámu“, začíná malovat sérii 7 hlavních hříchů podle Dantova Pekla, v roce 1852 představuje kresbu „Padlý anděl“ (L´Ange dechu - muzeum v Amiens).

Roku 1855 mu vláda Francouzské republika zadala plátno k oslavě dobytí Malachovské mohyly, což je heroická epizoda z Krymské války. Yvon pořídil řadu skic, o rok později dokonce navštívil dějiště bitvy u Inkermanu a roku 1857 představil na pařížském Salonu Dobytí Malachovské věže 8. září 1855 o rozměrech 6 x 9 metrů! Nedlouho poté přidal plátna Malachovská kurtina a Malachovské hrdlo.

La Gorge de Malakoff

Dostal řád Čestné legie, učil na École des Beaux-Arts (obdoba naší Umělecké průmyslovky). Za Druhého císařství oslavil mnohé triumfy vojsk "malého synovce velkého strýce"(Bitva u Solferino) a dokonce Napoleona III. portrétoval. Pustil se i do módní historické malby (Zavraždění Caesara) a dokonce vytvořil (dnes ztracené) plátno s tematikou konce občanské války v USA (Usmíření Severu s Jihem).

Bitva u Solferino

Na sklonku života portrétoval prezidenta Sadi Carnot a tento obraz se objevil na světové Kolumbovské výstavě v Chicagu roku 1892, rok před jeho smrtí...

President Carnot

Roku 1881 byl jmenován profesorem na l´École polytechnique, kterou opouští roku 1887  kvůli dosažení limitní věkové hranice. V roce 1884 se stává členem Nejvyšší správní rady školy  Beaux-Arts.
Umírá v Paříži ve věku 76 let, dne 18. 9. 1893.

Prohlédněte si prezentaci několika jeho děl.


Zdroj:
http://mapage.noos.fr/hubert.demory/yvon.htm
http://napoleon-knihy.blogspot.com/2011/08/adolphe-yvon-aneb-obraz-vsech-obrazu.html



Zobrazeno 2720×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka