Jablko na hlavě aneb dvě tělesa na sebe působí silou

4. 1. 2012 7:27
Rubrika: osobnosti

která je přímo úměrná součinu hmotností a nepřímo úměrná druhé mocnině jejich vzdálenosti. (Newtonův gravitační zákon)


Isaac Newton se narodil 4. ledna 1643 ve vesnici Woolsthorpe (asi 200 km severně od Londýna). Dětství měl těžké – býval často nemocný, slabý. Jeho otec (rovněž jménem Isaac) zemřel ještě dřív, než se narodil. Matka Hannah se po 3 letech znovu vdala a malého Isaaca nechala v péči svých rodičů. Po sedmi letech jí však zemřel i druhý manžel (Barnabas Smith) a matka se s třemi dalšími dětmi k velké radosti Isaaca vrací do Woolsthorpe k rodičům.
Do svých 11 let Isaac Newton navštěvoval vesnickou školu a od roku 1654 pak pokračoval ve studiu na King's school v Granthamu. Po čtyřech letech Newton školu opustil a vrátil se zpět ne vesnici, kde pomáhal matce živit své dva mladší sourozence. V roce 1661 začal Isaac Newton studovat univerzitu v Cambridgi.
R. 1665 získal titul bakaláře. V dalších letech však byla univerzita z důvodů morové epidemie uzavřena a Newton se věnuje vlastnímu bádání. V této době formuluje gravitační zákon (a do tohoto období patří legendární historka o jablku, které přistálo na ctihodné hlavě geniálního matematika a experimentátora)
Sir Isaac (v roce 1705 byl totiž povýšen na rytíře) položil základy klasické fyziky.
Formulace tří pohybových zákonů (zákon síly, zákon setrvačnosti, zákon akce a reakce), které jsou základem klasické mechaniky, objev spektrálního rozkladu světla na spektrálním hranolu, sestrojení zrcadlového dalekohledu, diferenciální rovnice a základy integrálů... to vše z něj dělá postavu, kterou ctí matematikové a fyzikové (a nemají rádi školou povinní).
Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (roky vydání: 1687, 1713, 1726) – Matematické základy přírodní filozofie jsou hlavním Newtonovým dílem.
Kromě ní vydal ještě knihu Optiky (Optics, or a treatise of the reflexions, inflexions and colour of light)

Jako hluboce věřící člověk se zabýval chronologií Bible, jeho práce vyšla po jeho smrti pod názvem Chronology of Ancient Kingdoms amended.

Sir Isaac Newton byl členem anglického parlamentu a byl ochoten odporovat v zájmu pravdy a pro dobro Anglie i smaotnému králi.
R. 1696 byl jmenován dozorcem v mincovně a 1699 se stal jejím ministrem.
Ke konci života jej trápily nemoci (dna, žlučníkové kameny...)

Isaac Newton zemřel 31. března 1727 ve věku 84 let.

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton
http://www.converter.cz/fyzici/newton.htm
http://zivotopisyonline.cz/isaac-newton-25121642-2031727-zakladatel-klasicke-mechaniky/

Zobrazeno 1713×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka