Marie Elekta

10. 1. 2012 0:00
Rubrika: svatí

Zítra (11. 1.) si připomínáme památku ct. Marie Elekty - bosé karmelitky, představené pražského karmelu.


 

Ct. Marie Elekta se narodila jako Kateřina Tramazzoli v Itálii v roce 1605 a ve svých 24 letech složila sliby v řádu bosých karmelitek.

Postupně byla poslána do klášterů ve Vídni a ve Štýrském Hradci, až se v roce 1656 stala představenou pražského karmelu při kostele sv. Josefa na Malé Straně. Žila v askezi, ač trpěla vodnatelností.

V roce 1663 v Praze zemřela. Dle tradice svou smrt předpověděla předem. Před smrtí spálila své deníky a zachovalo se po ní jen několik dopisů. V roce 1666 byl její hrob otevřen. Jedna ze sester měla totiž sen, kde se jí Marie Elekta zjevila a sdělila jí, že její tělo je v hrobě neporušené. Sestry se tehdy chtěly přesvědčit, je - li tomu skutečně tak.

Tělo bylo nalezeno skutečně neporušené, nacházející se v jakési tekutině. Bylo tedy vyjmuto a umístěno na půdu kláštera. Půda je prostředí, kde by se tělo za normálních okolností mělo téměř okamžitě začít rozkládat. Ale tělo Marie Elekty zůstalo neporušené dál, sestry navíc zjistily, že s tělem se dá pohybovat.

Oblékly tedy svou někdejší představenou do řeholních šatů a umístili ve vitrině do kostela. Později se karmelitky stěhovaly z Malé Strany do bývalého kláštera barnabitů u kostela sv. Benedikta na Hradčanech. S nimi i Marie Elekta. Ta zde bez úhony přečkala i totalitu, kdy byly sestry z kláštera vystěhovány.

Dnes je Matka Marie Elekta umístěna ve vitrině v místnosti na pravém boku kostelního presbytáře. Na její přímluvu se dodnes dějí zázraky.

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/207562211000020-svetci-a-svedci/ - pořad z cyklu "Světci a svědci" věnovaný Matce Elektě.

/vianney/

Zobrazeno 3136×

Komentáře

Bjetushka

Nevíte jestli na pražským Karmelu nebude nějaká "slavnost"?

dromedar

Pokud vím, tak liturgická úcta, byť i jen lokální, je povolená až od "ranku" blahoslavených. Takže z liturgicko-právních důvodů by se žádná oficiální liturgická oslava konat neměla.
(Ale jak to na Hradčanech ve skutečnosti bude, netuším.)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka