Mons. Josef Hrdlička

19. 1. 2012 8:32
Rubrika: osobnosti

Dnes (19. 1.) slaví své sedmdesáté narozeniny Mons. Josef Hrdlička, světící biskup olomoucký.


Jeden Pán, jedna víra,
jeden křest pojí nás,
tvoříme jedno tělo,
slyšíme Kristův hlas:
Otče, ať jsou jedno jak ty ve mně,
Ať jsou světlem světa, solí země. 

Mons. Josef Hrdlička

Dost možná jste včera zpívali právě tuto píseň – nebo vás to potká během následujících dní. Možná jste si všimli, že je jako její autor ve zpěvníku uveden jistý J. Hrdlička. A možná – ale to už spíše jen teoreticky – jste si zvídavě našli vzadu v rejstříku autorů, že se jmenuje křestním jménem Josef a že je v Olomouci pomocným biskupem.

Kancionál uvádí pouze rok jeho narození – 1942. Není žádným tajemstvím, že otec biskup Josef přišel na svět 19. ledna – dnes tedy slaví narozeniny. A v letošním roce jsou pěkně kulaté. Ovšem jak sám říká, od té doby, co byl jmenován biskupem, jsou každé jeho narozeniny spíše příležitostí ke zpytování svědomí než k oslavě.

Otec biskup spatřil světlo světa ve Velkých Opatovicích u Jevíčka. Je tedy rodákem z olomoucké arcidiecéze, i když někteří by řekli, že pochází „z pohraničí“. Narodil se v těžkých dobách světové války, dospíval v ještě těžších časech komunistického státního teroru. Tento režim mu také nechtěl umožnit studium teologie a přípravu na kněžství, ke kterému směřoval již od svých osmi let. Pracoval tedy jako pomocný dělník. S trochou nadsázky bychom mohli říci, že jej strana a vláda povýšily do „vládnoucí třídy“.

Roku 1967, kdy už začaly tát ledy, směl konečně započít svá teologická studia – nejprve v Litoměřicích, pak i v Olomouci. V pěkném kulatém věku 30 let byl vysvěcen na kněze a postupně působil na nejrůznějších místech tehdy mnohem rozsáhlejší diecéze – pod Olomouc totiž patřilo i dnešní teritorium ostravsko-opavské. Z jeho působišť můžeme jmenovat Moravskou Ostravu, Hoštejn, Hynčice, Maletín, Mírov, Liptáň, Pitárné, Třemešnou a Vysokou. Dobře tedy poznal svou diecézi z praxe.

Po listopadu 1989 dostala církev příležitost obnovit v naší zemi svou hierarchickou strukturu. Jedním z nově jmenovaných biskupů byl i Josef Hrdlička. Svůj jmenovací dekret dostal takřka k svátku – je datován 17. března 1990. Tři týdny nato přijal biskupské svěcení. Byl ustanoven jako pomocný neboli světící biskup své rodné arcidiecéze a tuto službu zastává dodnes s entusiasmem sobě vlastním.

Otec biskup Hrdlička je krom jiného také umělec. Jednu z jeho písní jsme již citovali, další pak najdete v Kancionále či ve zpěvníku Hosana. Mezi umělci má také otec biskup řadu přátel – zvláště na ně bychom mohli vztáhnout jeho biskupské heslo „Nazval jsem vás přáteli“. Ovšem nejen na ně. Otec biskup si velice dobře rozumí také s olomouckými studenty, s mladými lidmi vůbec, i s těmi, kteří už více pamatují.

Můžeme si být jisti, že otec biskup Josef si sám bere k srdci slova, jež napsal o anglickém básníkovi a světci Robertu Southwellovi: „Byl na prvním místě Kristovým knězem (před básníkem). Pokud věříme, že základním cílem našeho života je i pro nás stát se svatými, je toto poselství nesmlouvavou výzvou i nám, a je rovněž vzácnou, ba závratnou ukázkou toho, kam a do jaké výše na této strmé cestě dokázali vystoupit někteří z nás.“

Sv. Robert Southwell je jen jedním z mistrů slova a pera, jejichž díla otec biskup Hrdlička překládá. Patří mezi ně zvučná jména jako Gerard Manley Hopkins, Gilbert Keith Chesterton, Pierre Corneille či Paul Verlaine. Mohu jen doporučit – vezměte do rukou některý z titulů jménem Souzvuk barev, Hořící dítě, Nepřijímám žádné námitky či Celá krásná, a poznáte otce biskupa zase jinak.

Co říci závěrem? Snad citovat G. K. Chestertona: 

Hle, došel jsem až k podzimu,
kdy listí zlatem září,
šedý vlas, zlaté listí svědčí,
že rok i já jsme staří.

V mládí jsem chtěl být mocipán,
v kosmických válkách kapitán,
a titán, co by ukázal
i hvězdám, kdo je tady pán. 

Teď v ulicích zřím velké věci,
jež s mnoha lidmi dějí se,
zvláštní demokracií se mění
v Božích podob tisíce. 

V mládí jsem hledal zlatý květ
na lukách, v háji, v kvítí,
dnes do podzimu vstoupil jsem
kdy se vše zlatem třpytí.

 S využitím informací na stránkách tisk.cirkev.cz a www.ado.cz, rozhovoru v Katolickém týdeníku a knih z pera Mons. Josefa Hrdličky sestavil Zdeněk Drštka. Fotografie je převzata z Wikipedie. /Becket/

Zobrazeno 4949×

Komentáře

Eva66

Ať mu Pán žehná, milost dá...

Pavloš

V tuto neděli mu můžete osobně taktéž popřát při pouti na Velehradě: http://www.signaly.cz/pout-za-jednotu-krestanu-2012

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka