Otec Pána prstenů

3. 1. 2012 9:51
Rubrika: osobnosti

John Ronald Reul Tolkien, anglický spisovatel, univerzitní profesor, filolog, filozof a literární kritik se narodil 3.1.1882 v jihoafrickém Bloemfontain.


Na univerzitě v Oxfordu vystudoval staroanglický jazyk a literaturu. Po studiích začal vyučovat angličtinu na univerzitě v Leedsu. Publikoval množství odborných literárněhistorických studií a drobné pohádkové příběhy.

Spolu s C.S.Lewisem a dalšími přáteli vytvořil skupinu Inklings. Pravidelně se scházeli ke čtení pasáží ze svých současných knížek.

Proslavila ho však až pohádková kniha Hobit, na kterou později navázal trilogií Pán prstenů. Ve všech těchto dílech čerpal z keltské a germánské mytologie, vytvářel fiktivní krajiny, některé ze svých knih dokonce ilustroval.

Tolkien byl od mládí fascinován severní Evropou, zejména jazyky, z čehož se kromě profese stal také jeho největší koníček. Právě severské mýty ho vedly k napsání již zmiňovaného Hobita a Pána prstenů. Pán prstenů na několikstech stránkách obsahuje nově vytvořenou Středozemi, popisy jejího jazyka, chronologické zápisy dynastií, vybájené historické osudy této Tolkienem vymyšlené země. Právě díky Pánu prstenů je Tolkien považován za otce fantasy, v jeho podání zaměřené nezvykle do minulosti. Brzy po vydání se Pán prstenů stal hitem, vznikl dokonce „tolkienovský kult“.

John Ronald Reul Tolkien zemřel 2. září 1973 v Bournemouth na akutní krvácení žaludečního vředu.

Zdroj: http://ld.johanesville.net/tolkien
http://www.tolkien.cz/appendix/zivotopis.php
http://tolkien.webpark.cz/index.htm

 /Relia/

Zobrazeno 1889×

Komentáře

s1rejda

Díky za něj. Mohl napsat jenom autentické vzpomínky z války. Zato vymaloval v milionech našich fantazíí do detailů promyšlenou Středozem, možná i jako obraz doby ve které žil. Jestli je YouCat "diskuzí" o katechismu, tak (Silmarillion+Hobit+Pán prstenů+další) jsou výpravnou adaptací Bible, stejně jako Letopisy Narnie. Jestli nechcete přijít o fantasii, propásněte filmy. :-)) Pamět mi fantasii zabila. http://www.jcsoft.cz/fantasy/printnews.asp?id=456

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka