Paní Woolfová

25. 1. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Kdyby ještě žila, jistě by plnila stránky bulvárních deníků nevšedním životním příběhem. Nás však bude zajímat i její druhá tvář-Virginia Woolfová, Paní Spisovatelka.


Virginia zemřela 28.března 1941 po sebevražedném pokusu-tentokrát úspěšném. Tomu dni předcházelo 59 let během kterých se Virginia stala autorkou mnoha literárních děl. Kdo to tedy byl Virginia Woolfová?

Virginia se narodila 25.ledna 1882 v rodině literárního kritika Leslieho Stephena a jeho ženy, která však zemřela před tím, než Virginia dospěla. V souvislosti s jejím dětstvím a dospíváním se většinou uvádí, že byla zneužívána svým bratrem. Možná i to přispělo k jejím celoživotním psychickým problémům provázeným zhrouceními a sebevražednými pokusy. Vraťme se však do doby Virginiina dětství. V jejich domácnosti se díky otci scházeli nejrůznější umělci, což Virginii zřejmě ovlivnilo, takže se později stala součástí podobné společnosti. S manželem Leonardem se stali hlavními osobnostmi uměleckého hnutí Skupina Bloomsbury. Virginia také pilně tvořila, takže se stala autorkou děl jako K majáku, Orlando nebo její nejznámější Paní Dallowayová. Woolfová se však angažovala i jinak. S manželem Leonardem založili nakladatelství, kde vyšlo například kompletí dílo S. Freuda. Virginia se rovněž angažovala jako bojovnice za práva žen- spisovatelek a jako žena, která se nechtěla spokojit s obrazem ženy u domácího krbu.

Virginia Woolfová zemřela před mnoha lety, nebyla však zapomenuta. Na její počest byla napsána například kniha Hodiny, podle které byl natočen i stejnojmenný film.

Zobrazeno 1587×

Komentáře

Kristýna Boháčová

Díky za článek :) Miluju Clarissu! :)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka