Šance pro diabetiky

11. 1. 2012 0:00
Rubrika: události

Dne 11. 1. 1922 byl v Torontě poprvé k léčbě cukrovky použit inzulin.


Aplikoval jej v bostonský diabetolog Elliot Proctor Joslin teprve čtrnáctiletému Leonardu Thomsonovi, který se tak stal prvním léčeným diabetikem na světě.


                                         E.P.Joslin a Leonard Thompson

Inzulin

Inzulin je spolu s glykogenem velice důležitým hormonem, který je produkován buňkami Langerhansových ostrůvků, které se nacházejí ve slinivce břišní. Inzulin snižuje hladinu cukru v krvi (glykemii), naopak glukagon ji zvyšuje.

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus (cukrovka) je onemocnění projevující se poruchou metabolismu sacharidů. Cukrovka I. typu patří mezi autoimunitní choroby – v prvotních stadiích onemocnění jsou vlastním imunitním systémem ničeny buňky slinivky břišní, které produkují inzulin. Objevuje se u dětí, mladistvých a mladších dospělých. Cukrovka II. typu je způsobena sníženou citlivostí vlastního těla na inzulin.

Léčba diabetes

Protože se bílkovinná molekula inzulinu činností trávicích enzymů rozštěpí a deaktivuje, nelze proto diabetes mellitus (cukrovku) léčit podáváním léků. Nicméně inzulin, který se v jeho čisté formě povedlo Fredericu Bantingovi izolovat v roce 1921 z extraktu z krav, musí být dodáván do organismu. Provádí se to ve formě inzulinových per, nebo inzulinové pumpy.

                                Inzulinová pumpa a inzulinové pero

Inzulin a Nobelova cena

V roce 1923 získali Frederic Banting a John James Richard Macleod (pod jehož záštitou Banting prováděl své pokusy) Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství.

 V roce 1955 byla Frederickem Sangerem osvětlena biochemická podstata inzulinu, za což byl o tři roky později odměněn Nobelovou cenou za chemii.

Zobrazeno 4498×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka