Zázračné dítě

27. 1. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) se narodil se 27. ledna 1756 v Salcburku jako nejmladší ze sedmi dětí Leopolda a Anny Marie Mozartových.


Ze všech sedmi sourozenců se však dospělosti dožil jen Wolfgang a jeho o čtyři a půl roku starší sestra Anna Marie, přezdívaná Nannerl. (To už si dnes nikdo neumíme představit, že by jedné mamince zemřelo tolik dětí).

Mozartův fyzický vzhled popsal jeho přítel, tenorista Michael Kelly "Wolfgang byl pozoruhodně malý muž, velmi hubený a bledý, s až přespříliš velkým množstvím, pěkných světlých vlasů. Jeden z prvních Mozartových životopisců Niemetschek napsal "Nebylo na jeho fyzickém vzhledu nic zajímavého, byl malý a jeho tvář kromě jeho obrovských, pronikavých očí neznačila žádné známky geniality." Jeho pleť na obličeji byla zjizvená z dětství od neštovic. Miloval elegantní oblečení. Kelly si vybavoval vzpomínky na něj při zkoušce: "Byl na podiu se svým sytě červeným frakem a zlatým krajkovaným kloboukem, udával tón hudby orchestru." O jeho hlasu později jeho žena napsala "Měl tenor, spíše tlumený když hovořil a jemný ve zpěvu, ale když ho něco rozčílilo, nebo bylo nutné být přísný, zněl energicky a silně."

Mozart obvykle pracoval dlouho a tvrdě, dokázal skladby dokončit závratnou rychlostí s blížící se dobou termínu.

Měl rád kulečník a tanec. Měl domácí zvířata: kanárka, špačka, psa a také koně pro rekreační ježdění. K jídlu miloval opečené kuřecí kousky.

Spolu s Ludwigem van Beethovenem a Josephem Haydnem patří Mozart do trojice nejvýznamnějších klasicistním skladatelů. Jeho dílo je velmi rozsáhlé. Pro lepší přehled sestavil pan Ludwig von Köchel, botanik, muzikolog, spisovatel a skladatel,  seznam Mozartových děl. Najdete ho na Wikipedii pod heslem Köcholův seznam.

 

Mozart skládal hudbu komorní, duchovní, koncerty i opery. Mezi jeho neznámější díla patří opery Don Giovanni a Figarova svatba. Známý je též Turecký pochod, Malá noční hudba a další.

 

Za pozornost jistě stojí oskarový film Miloše Formana Amadeus.

 

Ještě si dovolím „osobní doušku“. Mozart na rozdíl od Beethova skládal rychle a lehce. Jeho skladby jsou nádherné a jaksi „lehčeji stravitelné“ než Beethovenovy. Tak záleží na tom, zda máte chuť na „Beethovenovu svíčkovou“ nebo na „těstovinový salát“ mistra Mozarta.

A když dostanete při poslouchání Mozartovy hudby hlad, dejte si Mozartovy koule.

 

 

 

Zobrazeno 2027×

Komentáře

ankalily

A co takhle trochu poslechu?:-) Třeba nádherná 4. věta ze symfonie "Jupiter" (č. 41)...
http://www.youtube.com/watch?v=yRUlzJn8UeU&feature=related
Nebo něco trochu víc svíčkovýho;-) - moje oblíbená část z Requiem:
http://www.youtube.com/watch?v=KWqvjDX1R6o&feature=related
Co dodat... GÉNIUS!!! :-)

Krasnazena

díky, ankalily

Asterix

A vida, můj největší oblíbenec, ale nebýt Signálů, ani bych si neuvědomil, že má výročí :)-
btw to s těmi koulemi se povedlo :D Jenže je člověk nemá většinou v zásobě...

Krasnazena

Když jsem před devítiletým synovcem zmínila Mozarta, tak briskně odpověděl: "Mozartovy koule"

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka