Chester W. Nimitz

26. 2. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Chester William Nimitz byl americký admirál a v letech 1945 - 1947 nejvyšší velitel amerického vojenského námořnictva.


Chester W. Nimitz se narodil 24. 2. 1885 v texaském Fredericksburgu. Chestera velmi ovlivnil jeho dědeček, který byl námořníkem německého obchodního loďstva. V mládí chtěl studovat vojenskou akademii pro důstojníky US Army ve West Pointu. Protože neměl šanci se tam dostat, tak se přihlásil na námořní akademii v Annapolis, kde studoval v letech 1901 - 1905.

Po absolvování akademie sloužil na Filipínách a pak se stal velitelem torpédoborce USS Decatour. V roce 1909 byl převelen k ponorkovém loďstvu, pomáhá s konstrukcí dieselové ponorky. V roce 1913 se oženil s  Catherine Vance Freeman. Z tohoto manželství vzešly čtyři děti. V roce 1916 byl jmenován vrchním strojním důstojníkem na ponorce USS Maumee. Po vstupu USA do první světové války se Nimitz účastní bojů v Atlantiku. V roce 1918 se v hodnosti korvetního kapitána stává zástupcem velitele amerického ponorkového loďstva. 

V období mezi dvěma světovými válkami působil v různých pozicích v americkém námořnictvu. V roce 1938 je povýšen na kontraadmirála a je velitelem odvodového odboru US Navy.

Po útoku na Pearl Harbor se stává velitelem tichomořské flotily. Vedl několik úspěšných bitev. Klíčovým momentem tichomořských bojů, bylo rozdrcení japonské flotily v bitvě o Midway. Díky prolomení japonské šifry Američané překvapili Japonce při tankování a přezbrojování letadel. Japonská flotila v této bitvě přišla o čtyři z devíti letadlových lodí a o tři sta letadel.

Po bitvě u Midway přichází námořnictvo s taktikou "žabích skoků", která spočíval v postupném obsazování ostrovů a tlačení japonské flotily zpět. V červnu 1944 jako velitel flotily obsadí Mariany. Zde dojde k rozdrcení japonského loďstva. O několik měsíců později podporuje generála MacArthura při útoku na Filipíny. V prosinci 1944  je povýšen do hodnosti pětihvězdičkového admirála. (De facto to odpovídá hodnosti velkoadmirála)

Po této operaci se Nimitzova pozornost soustředí na japonské ostorvy Iwo Jima a Okinawa. Oba ostrovy jsou v roce 1945 dobyty. Nimitz koordinuje přípravu k útoku na japonské ostrovy, ke kterému nakonec nedojde (kvůli svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki). Po kapitulaci Japonska připlouvá s vlajkovou lodí USS Misouri do Tokijského zálivu. Na palubě této lodi generál MacArthur přijímá kapitulaci Japonska, kterou Nimitz formálně za americkou stranu stvrzuje svým podpisem.

Po válce se stal vrchnim velitelem americké flotily. V této funkci byl až do roku 1947, kdy odchází do důchodu. Nimitz také působí jako poradce ministerstva válečného námořnictva a jako komisař OSN v Kašmíru. Chester Nimitz po komplikovaných zdravotních problémech (mozková mrtvice a zápal plic) umírá 20. 2. 1966 v San Francisku. Je pohřben na Národním hřbitově Golden Gate v San Bruno.

V roce 1969 bylo v jeho rodném domě zřízeno muzeum pacifické války. V sedmdesátých letech byla na počest admirálu Nimitzovi pojmenována nová jaderná letadlová loď (USS Nimitz) a později celá třída těchto letadlových lodí. USS Nimitz spolu s dalšími loďmi této třídy byla nasazena v řadě vojenských operací např. při první válce v Zálivu, při operaci Southern West nebo ve válce v Iráku. 

Na závěr jedna myšlenka admirála Nimitze:

"Bože, dej mi sílu nikdy nevzdat to, co je podle mne správné - i když si myslím, že je to beznadějné."

Literatura:

http://sk.wikipedia.org/wiki/Chester_Nimitz?oldid=765114

http://en.wikipedia.org/wiki/Chester_W._Nimitz

http://cs.wikiquote.org/wiki/Chester_William_Nimitz

http://en.wikipedia.org/wiki/Admiral_Nimitz_State_Historic_Site

http://forum.jajjun.com/viewtopic.php?f=28&t=72

Zobrazeno 2300×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka