Fra Angelico

18. 2. 2012 6:57
Rubrika: osobnosti

Na jeho hrobě je nápis: „Dával jsem tvým, Kriste, všechno, co jsem vytěžil“.


Svým žákům radil: „Chcete-li něco krásného namalovat, musíte mít v duši andělský mír. Musíte se smířit s Bohem i s lidmi a každému vše odpustit. Nejdříve se vyzpovídejte". Říká se o něm, že neuměl malovat zlé lidi. Pracoval pro papeže a jiné významné osobnosti své doby. Se stejnou láskou, ochotou a pečlivostí však tvořil i díla, která měla zůstat téměř skryta – např. jednotlivé cely nového kláštera ve Florencii. Rozdával z plnosti nazírání svého kněžského a řeholního života.

Toto na jdete na webu sester dominikánek o blahoslaveném Janu z Fiesole, zvaném Andělský, vlastním jménem  Guido di Pietro. Tento významný malíř středověku, dominikán, se narodil pravděpodobně v roce 1387, přesné datum však není známo. V mládí vstoupil do kláštera dominikánů San Domenico. V roce 1408 Guido ukončil noviciát a přijal řeholní jméno Giovanni (Jan). Pro svůj talent dostal v klášteře na starosti iluminaci rukopisů. Jeho učitelem se stal maliř sienské školy Lorenzo Monaco. Brzy byl zahrnut žádostmi o namalování oltářních obrazů (například pro kartuziánský klášter ve Florencii). Maloval také fresky; ať již v klášteře ve Fiesole nebo později (od r. 1436) v klášteře San Marco ve Florencii. Velmi známý je jeho oltářní obraz Panny Marie v chrámu sv. Marka. Na tomto obraze využil zvláštní kompozice, na níž postavy jsou v přirozených skupinách, které spolu rozmlouvají o události, jíž jsou svědky. Tento styl je nazván „svatý rozhovor“ a najdeme jej později např. v díle Rafaela Santi.
V roce 1445 je povolán papežem do Říma, aby pracoval na výzdobě ve Svatopetrském chrámu. Je však posléze poslán do Orvieta k práci na výzdobě katedrály. R. 1449 se stává převorem kláštera ve Fiesole. O necelých šest let později se vrací do Říma, aby dokončil výzdobu kaple papeže Mikuláše V.
Umírá během této práce dne 18. února 1455.
Papež Jan Pavel II. jej  3. října 1982 prohlásil oficiálně blahoslaveným, ačkoli již od jeho smrti o něm lidé prohlašovali, že patří mezi zástup svatých.
18. února 1984 byl prohlášen  patronem umělců.

Mnich, který se štětcem dotýkal nebe.
Podívejte se na dokument České televize z cyklu Světci a svědci.
Dominikán, který patří mezi významné osobnosti italské renesance. Jeho malby se vyznačují nadpozemskou čistotou. Skromný mnich, který žil asketickým životem, tvrdil, že je pouhým nástrojem. Svá díla nikdy nepředělával. Věřil, že umění, které je inspirováno Bohem, vede člověka k lásce, kráse a zbožnosti.
 

Udělejte si dnes čas na rozjímání nad obrazy, které vám mohou pomoci k nahlédnutí na to, o čem apoštol Pavel říká, že "na lidský rozum ani nevstoupilo, co Bůh připravil těm, kdo ho milují".

Galerie několika děl Fra Angelica:
http://www.artist-biography.info/gallery/fra_giovanni_angelico/
Rozcestník galerie děl Fra Angelica:
http://www.wga.hu/frames-e.html?/html/a/angelico/index.html  


Životopisy v angličtině:
http://www.artist-biography.info/artist/fra_giovanni_angelico
http://www.wga.hu/frames-e.html?/html/a/angelico/index.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Fra_Angelico

Životopis v italštině:
http://www.santiebeati.it/dettaglio/41575

Zdroj:
http://www.dominikanky.cz/bl-fra-angelico
http://cs.wikipedia.org/wiki/Fra_Angelico

Zobrazeno 1865×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka