Tvůrce vědecko-fantastického románu

8. 2. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Před 200 lety se ve Francii narodil prozaik Jules Verne, jehož dílo se velice brzy stalo velmi populárním a čteným.


Jules Verne se narodil v Nantes jako první z pěti dětí pařížského právníka Pierra Verna. V roce 1839 se Verne nechal najmout jako plavčík na loď do Indie, jeho rodiče to však zjistili a jeho cestě zabránili.

Vystudoval práva, působil jako finanční úředník, ale táhlo ho to k umění. Roku 1857 se oženil s Honorií Morelovou. Narodil se jim syn Michel, který po otcově smrti dopsal jeho nedokončená díla.
Jules Verne hodně cestoval a některé zážitky z těchto cest zapracoval do svých románů. Od mládí měl literární ambice a jako tajemníka pařížského Théátre lyrique ho Alexandr Dumas starší uvedl do literárního světa. Ze začátku psal pro pařížská divadla komedie a operety.

V roce 1863 vydal román Pět neděl v balóně u nakladatele Pierra-Julese Hezla. Kniha přinesla obrovský úspěch, nakladatel uzavřel s Vernem smlouvu na dvě podobná díla ročně. Finanční zajištění mu umožnilo věnovat se jenom psaní. Stal se světoznámým spisovatelem pro mládež, třebaže jeho ambicí bylo původně vytvořit "román o vědě" pro dospělé.

Jeho dílo obsahuje 63 románů, které autor představil jako cyklus a nazval je Podivuhodné výpravy, Výpravy do známých a neznámých krajů (Dvacet tisíc mil pod mořem, Cesta kolem světa za 80 dní, Patnáctiletý kapitán, Dva roky prázdnin, Ocelové město)

Verne ve svém díle prozkoumal moře, nitro země, vesmír, vytvořil předobrazy vzducholodí a letadel, elektrického motoru, jedovatých plynů. Věřil v dobro technického pokroku, ale také varoval před jeho zneužitím.

Od roku 1879 bydlel Jules Verne v Amiensu, kde také zemřel. Příčinou smrti byl jeho bratranec, který čistil pušku a omylem ho zastřelil.

 

Zdroje

www.spisovatele.cz/jules-verne

KUDĚLKA, Viktor. Malý labyrint literatury. Praha : Albatros, 1983. Dotisk 1. vydání. 13-250-KMČ-83

Zobrazeno 1569×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka