Zbabělec nebo hrdina?

17. 2. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Dnes uplyne 103 let od smrti apačského náčelníka Geronima.


 

Geronimo, indiánským jménem Goythalay, Ten, který zívá, se narodil přibližně 1820 - 1825 na pomezí Arizony a Mexika. Jeho rodiče byli bedonkodejský bojovník Taklishima a žena známá jménem Juana. Pravděpodobně měl ještě sedm sourozenců - 3 bratry a 4 sestry. Jeho sestra Nah-da-ste se stala jednou z manželek warmspringerského náčelníka Nany. Geronimův otec zemřel na vleklou chorobu v době, kdy byl Geronimo ještě malý chlapec. Jeho žena Juana se už znovu neprovdala.

Geronimo sám měl mimo svou první manželku Alopé, která tragicky zemřela, minimálně ještě osm dalších žen. Jendou z nich byla také dcera náčelníka Nany Zi-yeh alias Kattie. Jednu svoji manželku dokonce unesl z okolí meskalerské rezervace. Geronimo měl pět dětí - dva syny a tři dcery. 

V knihách vystupuje Geronimo buď jako neohrožený a statečný bojovník, ochraňující a mstící svůj lid, prostě jako vzor všech apačských ctností, nebo jako vyložený zlosyn, vraždící bělochy na potkání.

Náčelníkovi nejbližší příbuzní - především pak jeho synovec Ace Daklugie, odmítají jakoukoli kritiku. Potomci některých Geronimových nejbližších spolubojovníků, Nachiseho, Yahe­chula, Stoupajícího kouře, nebo Chihuahuy, tvrdí, že nejstatečnější Apač všech dob se v několika bitvách zachoval jako naprostý zbabělec a jako příklad uvádějí jeho chování v boji s mexickou pěchotou v dubnu 1882. Geronimo se prý před vojáky, celý strachy bez sebe, schovával v jeskyni spolu s malými dětmi, dokud ho odtud nevysvobodil Yahe­chul a Chihuahua, kteří postříleli většinu mexických důstojníků a tím vojáky zahnali na útěk. Říká se, že Geronimo dokonce navrhoval ostatním válečníkům, aby se vykašlali na ženy a děti, nechali je na pospas Mexičanům a utekli do hor.

 Geronimo nebyl nikdy velkým náčelníkem, jen vůdcem družiny válečníků z různých čirikavských skupin a jejich rodin. Mnozí Čirikavové, toužící žít v míru a klidu, náčelníka nenáviděli. Kvůli němu a jeho nájezdům je vojáci zabíjeli, věznili, šikanovali a nakonec odvezli do vyhnanství na Floridu. Byli ale i tací, kteří mu po letech odpustili. Geronima neměli vůbec rádi Západní Apači. Jejich bojovníci sloužili ve velkém počtu jako zvědové v americké armádě a Geronimovi bojovníci jich poměrně dost zabili.

Co se týče významu Geronimova odboje, tak byl (v kontextu apačských dějin a válek) spíše symbolický. Pár válečníků, jimiž náčelník disponoval, nemohlo nic zásadního změnit. Zvlášť v době, kdy už se většina Apačů vzdala a podvolila nevyhnutelnému. Přesto dokázal neuvěřitelné věci, jen v roce 1885 pobilo jeho 34 bojovníků a osm starších chlapců v Mexiku a USA na 200 lidí (75 amerických občanů, 12 apačských zvědů, 10 amerických vojáků a kolem stovky Mexičanů). Geronimova tlupa přišla během celého tažení jen o šest mužů, dva chlapce, ženu a dítě.

Náčelník zemřel 17. února 1909 na zápal plic, když značně opilý spadl z koně do ledové vody a onemocněl. Když umíral, držel ho za ruku synovec Ace Daklugie. Ten se pak stal strážcem Geronimova odkazu a do značné míry i tvůrcem jeho legendy.

Zobrazeno 1710×

Komentáře

majkiii

Zajímavý článek :)

František Fiala

To není jako v té vymyšlené pohádce o Vinetouovi. Realita byla krutá a výhradně smrtelná její účastníky.

had

aha! tak proto ten indián tam: http://www.youtube.com/watch?v=9dDUfb2XMNw :-)

Tofl

Geronimo: The Last Free Apache
http://www.youtube.com/watch?v=Eum4xW4c4X8
Četl jsem dva životopisy o Geronimovi a musím říct, že to bylo velice zajímavé čtení . . .

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka