1950 - V Praze začal proces s představiteli církevních řádů

31. 3. 2012 0:01
Rubrika: události

Dne 31. března 1950 začal v Praze proces s představiteli řádů.


V tomto případě byli odsouzeni premonstráti P. Bohumil Vít Tajovský (opat v Želivě), P. Augustin Machalka (opat v Nové Říši) a P. Stanislav Barták. Dále jezuité P. František Šilhan, P. Adolf Kajpr (šéfredaktor "Katolíku") a P. František Mikulášek, františkán P. Jan Evangelista Urban, dominikán P. Silvestr Braito a redemptorista P. Jan Blesík. Obžalovaní si odnesli tresty  v rozsahu dva roky až doživotí. 

Soud trval od 31. března do 5. dubna. Akce proti řádům vyvrcholila v noci ze 13. na 14. dubna 1950, kdy bylo na 2000 řeholníků donuceno opustit své kláštery (řeholnice od srpna do října téhož roku, bylo internováno kolem 10 000 řeholnic). 

Na tento soud navázaly další, s pomocníky biskupů a dalšími představiteli katolického veřejného života v ČSSR. Je nutno dodat, že doživotní tresty byly často amnestovány v šedesátých letech. 

Celá tato aktivita komunistického režimu byla namířena k oslabení vlivu katolické církve, její zdiskreditování mezi věřícími (často bylo velmi rozhlašováno, že StB "nalezla v klášterech zbraně" - o pravdivosti těchto vykonstruovaných prohlášení můžeme směle pochybovat) a samozřejmě učinit klérus povolnější a postupně pokud ne Církev v ČSSR zničit, tak z ní vytvořit národní církev.

Zobrazeno 1707×

Komentáře

Tofl

Jedna ze smutných a tragických kapitol naší historie . . .

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka