Báseň je tajemství, ke kterému musí čtenář hledat klíč.

18. 3. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Před 170 lety se v Paříži narodil francouzský básník a esejista Stéphane Mallarmé, který je považován za jednoho ze zakladatelů symbolismu.


Světlo světa spatřil v úřednické rodině. Po studiích působil jako středoškolský profesor angličtiny, pracoval i jako novinář. Celý život zasvětil úvahám o poezii. Odmítal jasný popis věcí a jevů poznávaných smysly a chtěl pronikat do hloubky, pod povrch, dopídit se tajemství a toto tajemství vnuknout i čtenáři. Spojuje a kříží asociace, vylučuje z básně čistě lyrické nápady, zhušťuje výraz na dokonale propracovaný symbol, a protože sní o sblížení poezie s hudbou, velice dbá na orchestraci slov a zvuků.

V jeho bytě byla od roku 1880 pořádána pravidelná setkání spisovatelů, na nichž se debatovalo o zásadách symbolismu.  V roce 1896 byl zvolen „knížetem básníků“ jako Verlainův pokračovatel.

Zemřel  9. 9. 1898 ve Valvins.

Dílo:

Stéphane Mallarmé byl na počátku své básnické tvorby ovlivněn romantismem, poté dílem Ch. Baudelaira a E. A. Poea. Dokonce přeložil celé Poeovo básnické dílo. Postupně přešel k vlastní básnické filozofii. Řečí symbolů a hudebnosti verše chtěl dosáhnout „čisté poezie“, vyhrazené pouze zasvěceným.

Mezi stěžejní díla patří idyla Faunovo odpoledne. Faun je napůl kozel a napůl člověk, který vzpomíná na Sicílii na své milostné prožitky s nymfami. Bez ohledu na pravdu rozvíjí dál své představy… Faun inspiroval Claude Debussyho  ke zkomponování  symfonické skladby Preludium k Faunově odpoledni.

Herodias, Album veršů v próze patří mezi jeho rané sbírky. V roce 1890 vyšly jeho úvahy o poezii Bloudění. Báseň Vrh kostek nikdy nezruší náhodu je zajímavá tím, že autor se pokusil spojit poezii i se zrakovou představou a dal ji vytisknout ve zvláštní úpravě.

Báseň Faunovo odpoledne si můžete přečíst zde: http://www.ceskaliteratura.cz/translat/mallarme.htm

 

Stéphane Mallarmé ve vyobrazení Edouarda Maneta

 

Zdroje

KUDĚLKA, Viktor. Malý labyrint literatury. Praha : Albatros, 1983. Dotisk 1. vydání. 13-250-KMČ-83

http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A9phane_Mallarm%C3%A9

http://www.spisovatele.cz/stephane-mallarme

Zobrazeno 3960×

Komentáře

voda-zpívající

je mi velice blízký svou potřebou věci vidět jinak, do hloubky a spojovat hudební, výtvarné a básnické umění

elektronka

chápu báseň přesně tak, jak je vedeno v nadpisu :)

František Fiala

S tímto básníkem jsem si připomněl Johna Keatse a Francoise Villonna, které jsem četl na gymplu. Díky:-) Ještě pátrám v paměti, koho dalšího....

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka