Dobrá kočka, která nemlsá

25. 3. 2012 10:55
Rubrika: osobnosti

Před 435 lety zemřel v Londýně významný grafik a rytec Václav Hollar, který svým významem daleko přesáhl hranice naší vlasti. Jeho jméno nese například umělecká škola v Praze a galerie v Šumperku.


Pocházel z významné a majetné pražské rodiny, dodnes není zcela jisté jakého náboženského vyznání. Léta mládí Václava Hollara spadají na počátek třicetileté války. Otec Jan Hollar byl úředníkem na Pražském hradě a od roku 1600 mohl z rozhodnutí Rudolfa II. používat erb a predikát z Práchně (von Prachenberg). Jeho matka Markéta byla rodem z německé rytířské rodiny z Löwengrünu a Bareytu.

S prvními uměleckými pokusy začínal Hollar již dříve, ale rytí začal praktikovat až ve svých osmnácti letech pod vedením Aegidia Sadelera, který se do Prahy dostal za dob rozkvětu Rudolfova dvora. Z této doby pocházejí Hollarovy kopie Dürera. Hollarův otec jeho umělecké snažení nepodporoval a chtěl, aby se syn stal právníkem.

V roce 1627 opustil Čechy a odebral se do Německa, kde pokračoval ve studiích. Po deseti letech se přesunul do Anglie, kde strávil zbytek života a také zde v naprosté chudobě zemřel.

Hollar patří k nejvýznamnějším barokním evropským grafikům svou žánrovou rozsáhlostí, dokonalým grafickým zpracováním a snahou po přesném zobrazení reality. K vrcholům jeho tvorby patří krajiny a panoramatické pohledy na města. Hollar se mimo jiné zabýval grafickými návrhy kostýmů, rytinami hmyzu a mušlí. S oblibou kopíroval obrazy holandských mistrů, se kterými se seznámil za svého osmiletého pobytu v Antverpách.

Václav Hollar nebyl jen jedním z nejlepších, ale zároveň i nejplodnějších umělců své doby. Vytvořil okolo 400 kreseb a 3 000 leptů. Díky němu je známá podoba Londýna, před velkým požárem. Nejznámějším samostatným obrazem se stala rytina kočky s poučným nápisem „Dobrá koczka, která nemlsá“ (viz obr.) Miloš  V. Kratochvíl takto nazval historický román o Hollarově životě a kapela Lucie vydala desku Dobrá kočka, která nemlsá jako reminiscenci na toto dílo.

Zdroje

http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Hollar

http://www.artmuseum.cz/umelec.php?art_id=324

 

Zobrazeno 3143×

Komentáře

Ferenc

Hned jsem si vzpomněl na tu písničku od Lucie

František Fiala

Techniku leptu mistrně využíval také Joža Úprka

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka