První běloch, který spatřil Viktoriiny vodopády

19. 3. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

David Livingstone se narodil 19. 4. 1813 ve skotském Blantyre.


Livingstone misionář

V roce 1841 přijel do Kapského Města s cílem evangelizovat africké obyvatelstvo. Staral se o nemocné, věnoval se každému potřebnému a brzy si získal důvěru domorodého obyvatelstva. Při jedné jeho misijní cestě ho napadl lev a drápy mu zle roztrhl rameno. Od té doby nezvedl ruku výš než k rameni.

Livingstone na Kalahari

V jednatřiceti letech se Livingstone oženil a brzy po svatbě se začal zabývat výzkumem Kalahari. O čtyři roky později, v roce 1948, se rozhodl, že poušť přejde. Po mnoha útrapách došla jeho výprava k břehům jezera Ngami, které Livingsotne prozkoumal. Setkal se zde s náčelníkem kmene Makalolů, kteří si ho velmi oblíbili. O dva roky později  došel i se svou rodinou k neznámé části řeky Zambezi. Rozhodl se tehdy, že celý svůj život zasvětí putování po Africe a jejímu zkoumání.

Livingstone putuje k Atlantiku

V roce 1853 jeho rodina odplula zpátky do Anglie a on sám se vydal na další výpravu. Makalolům nabídl, že jim najde cestu k Atlantiku. Výprava bohatě zásobená putovala proti proudu řeky Zambezi, kde se setkávala s množstvím nesnází, které vynalézavý Livingstone zvládl vždy překonat. Přesto byl během cesty několikrát okraden. I přesto hladový a v rozedraných šatech došel až k Atlantiku, kde po lodi směřující do vlasti poslal svoje zápisky a kresby.

Livingstone u Viktoriiných vodopádů

O dva roky později se výprava Davida Livingstona ve které byli i jeho Makalolští přátelé, vydala k Indickému oceánu. Opět putovali po řece Zambezi. Jako první běloch spatřil Viktoriiny vodopády. Po ročním putování dospěla výprava do Quelimane na březích Indického oceánu. Byl prvním bělochem, který prošel černý světadíl od pobřeží k pobřeží. Když se po patnácti letech strávených v Africe vrátil do vlasti byl přijat s nadšením.

Livingstone prozkoumává jezera Njasa a Tanganjika

Po roce v Anglii se do Afriky vrátil. Podnikl výpravu po řece Zambezi, jejíž průzkum dokončil a jako první běloch stanul na březích jezer Širwa a Njasa. V této době mu zemřela žena, která za ním do Afriky přijela. Pobýval proto nějaký čas v Anglii, ale touha po Arfice byla silnější. V roce 1866 obešel jezero Njasa a o rok později došel k jižnímu cípu jezera Tanganjika. Tato oblast byla velice nebezpečná a nosiči prchali a kradli zásoby a léky. Livingstone cestou onemocněl a jen s vypětím posledních sil se dostal do vesnice Udžidži ležící na břehu jezera Tanganika. Zde zůstal dva roky, než se úplně zotavil.

Livingstone  se setkává s otrokáři

Livingstone opustil vesnici Udžidži a putoval po řece Luluaba. Pralesy byly velice husté a neprostupné  a řeky byly plné krokodýlů.  Několikrát byl svědkem přepadení vesnic arabskými otrokáři. Domorodci se raději vrhli do řeky než aby se nechali zotročit. Nemocný a polomrtvý Livingstone se opět vrátil do Udžidži.V Evropě neměli o proslulém cestovateli žádné zprávy a proto se rozhodli zorganizovat výpravu, která jej měla nalézt.

Stanley hledá Livingstona

V roce 1871 přistála výprava Henryho Stanleye na ostrově Zanzibar. Výprava byla velice početná a cestou ji stíhaly nemalé problémy. Jen díky Stanleyově tvrdosti došli k jezeru Tanganjika. Zde získali zprávy o Livingstonovi. Výprava tedy okamžitě zamířila do Udžidži. Po roce putování se Stanley se slavným objevitelem setkal. Stanley se vracel do Evropy, ale Livingstone odmítl. Chtěl nalézt prameny Nilu.

Linigstone putuje k pramenům Nilu

Doprovodil Stanleyho výpravu  do Tabory, odkud namířil na sever. Cestou jeho karavanu zastihly ohromné lijáky a u řeky Luluaba opět onemocněl zimnicí. Zesláblého a vyčerpaného Livingstona museli nést. Uložili ho v domorodé vesnici, kde 1. května 1873 zemřel. Za devět měsíců donesli domorodci jeho nabalzamované tělo na pobřeží, odkud bylo dopraveno do Evropy. Je uložen ve Westminsterském opatství v Londýně.

Třicet let věnoval svůj život neúnavnému úsilí o evangelizaci domorodých kmenů objevování neznámých zemí a potírání bezbožného obchodu s otroky.

Zobrazeno 1691×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka