Taši delé - Dobrý den

10. 3. 2012 0:00
Rubrika: události

10. března 2012 si připomínáme 53. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu, je to Den pro Tibet.


V rámci mezinárodní akce „Vlajka pro Tibet“ minimálně na 405 radnicích, magistrátech a krajských úřadech českých měst a vesnic budou vlát tibetské vlajky jako symbol podpory nenásilného boje Tibeťanů za svá práva a snahu o zachování národní identity.
Celosvětová kampaň „Vlajka pro Tibet“ vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Již přes šedesát let trvá čínské okupace a obyvatelé Tibetu nadále čelí omezování svobody slova, názoru a projevu, omezování pohybu na území Tibetu, svévolnému zatýkání, zadržování a věznění bez udání důvodu a možnosti obhajoby, mučení a nelidskému zacházení ve vězení a to včetně nezletilých vězňů, omezování svobody tisku a cenzuře. Nadále pokračují „vlastenecké převýchovné kampaně“ a kampaně namířené proti dalajlamovi, dochází k výraznému omezování počtů mnichů a mnišek v klášterech a zákazům oslav tradičních tibetských svátků. Trvá diskriminace Tibeťanů ve všech sférách života (zdravotnictví, školství, vysoká nezaměstnanost atd.).
Trvá masivní přesídlování čínského obyvatelstva na území Tibetu.
Česká republika patří v Evropě k nejaktivnějším v této mezinárodním projevu solidarity. Snad proto, že dobře víme z vlastní historie, co znamená okupace a genocida.
Podrobné a aktuální informace najdete na www.tibinfo.cz.

Z historie

V roce 1950 násilně obsadila území Tibetu armáda Čínské lidové republiky. V roce 1951 byla podepsána dohoda, která Tibetu přiznávala vnitřní autonomii, ale nebyla nikdy dodržena. Omezení základního práva Tibeťanů na svobodu vyjadřování a pohybu, ničení klášterů a národních památek, přeměna Tibetu na vojenskou základnu, strach o život Jeho Svatosti dalajlamy a zejména násilně vedená protitibetská komunistická politika Číňanů vedla Tibeťany k lidovému povstání, které vypuklo ve Lhase 10. března 1959. 80 000 Tibeťanů bylo zabito, mnoho dalších uvězněno nebo přemístěno do pracovních táborů. Počet tibetských uprchlíků se dnes odhaduje na 150 – 180 000.

Dnes v 17:00 hodin pořádá Amnesty International demonstraci
"Tibet hoří!" před Velvyslanectvím Čínské lidové republiky
(Pelléova 18, Praha 6) jako vyjádření protestu proti represím tibetského lidu čínskými úřady. Demonstrace připomene mj. oběť dvou desítek tibetských mnichů, kteří se za poslední měsíce v Tibetu upálili. Je důležité Číně důrazně říci, že represí i ztracených lidských životů je dost.

Dnes se uskuteční také benefiční koncert Občanského sdružení LungtaTibet žije“.  Jedná se již o 6. ročník koncertu a jeho výtěžek bude tentokrát věnován na projekt Veřejné sbírky Tibet - Kniha pro Ladak. Koncert proběhne od 19:30 hod v pražském klubu Rock café a vystoupí na něm kapely Ritchie Success, Nauzea Orchestra, Kaplan Bros. Návštěvníci se mohou kromě kapel těšit i na ochutnávku tradiční tibetské polévky - thugpy, tibetskou masáž, módní přehlídku tibetského oblečení nebo na zajímavý kvíz o symbolické ceny.

Podle Mgr. Andrey Pavlátové z Lungta, o.s.

Za každý projev solidarity (i kdyby to byla jen soukromá modlitba za pronásledované)
tú džajčaj - děkuji.


http://galerie.digiarena.e15.cz/showphoto.php?photo=140393
autor: oko-nomada

Taši delé
- „taši delé“ je tibetský pozdrav který v doslovné překladu znamená „Dobré zažívání“, v přeneseném významu znamená dobrý den.

Zde můžete poznat dějiny Tibetu

Film Sedm let v Tibetu od režiséra Jean-Jacquese Annauda: recenze a trailer 
Film Kundun od režiséra Martina Scorsese: recenze a trailer

Tibetský slovníček

Seznam radnic, městských a obecních úřadů  - zapojených, nezapojených, bez vyjádření k aktivitě Vlajka pro Tibet.

Lungta, o.s.: http://www.lungta.cz/ 
http://www.tibinfo.cz/

Hlas Tibetu - Voice of Tibet

M.O.S.T., o.s.: http://www.protibet.org/obcanske-sdruzeni-most.php
Festival pro Tibet

 

Zobrazeno 5579×

Komentáře

Podiven

Doporučuji knihu Buddhovi bojovníci: http://www.kosmas.cz/knihy/160348/buddhovi-bojovnici/

Ovšem jen trochu otrlejším čenářům......

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka