Born to be scout

24. 4. 2012 0:00
Rubrika: události

Dnes je velký skautský den. Na svátek svatého Jiří český skauting slaví již 100 let od založení.


 Kdo za skautingem vlastně stojí?

  

Zakladatel světového skautingu Robert Baden Powel v roce 1907  vede první skautský tábor na ostrůvku Brownsea v průlivu La Manche. V lednu 1908 byla v Anglii založena první skautská organizace  na světě. O dva rok později Robertova sestra Agnes zakládá organizaci anglických skautek Girl Guides Association.

 A v ČR?

  

Zakladatel českého skautingu – Antonín Benjamín Svojsík. Oblíbený profesor tělocviku na žižkovské reálce, který velmi rád zpíval. Byl duší Učitelského pěveckého kvarteta, kde pro své mládí byl nazýván Benjamínek. Odtud pochází i jeho umělecké jméno Benjamín.

Roku 1911 odjíždí Svojsík do Anglie, aby viděl skauting o němž se doslechl, na vlastní oči. Plný nadšení překládá knihu Roberta Badena Powela Scouting for boys a sepisuje Základy junáctví. V roce 1912 zakládá první skautskou družinu, která se skládala z chlapců z jeho školy. A ve  Vorlovských lesích u Lipnice na Českomoravské vrchovině se koná první skautský tábor. Táboří v podsadových stanech, které jsou českým vynálezem.

 Po vzniku ČSR

         

      

Když 28. 10. 1918 vznikla ČSR, hned další den byla zřízena skautská pošta a vydány první skautské známky na světě. V roce 1919 byl zaveden odznak. Lilie (která pochází z Anglie) se psí hlavou (znak Chodů). Vzniká skautská hymna, heslo, odbor pro dívčí skautskou organizaci a také skautský časopis Junák. O rok později byl poprvé udělen zlatý odznak Za čin junácký. Devatenáctiletý student Rudolf Plajner zachránil tři tonoucí děti.

 Skaut u nás třikrát zakázán

  

V každé době se najde někdo, kdo se snaží dobrou myšlenku potlačit, nebo zničit. Skauting byl u nás poprvé zakázán v roce 1940, ihned po Pražském povstání 1945 byl opět obnoven. Za pět let byl znovu zakázán. Obnoven byl v období celorepublikového uvolnění po Pražském jaru. Bohužel za pouhé dva roky, 1970, byla jeho činnost na dlouhých 19 let zakázána. Řada skautských oddílů pokračovala pod hlavičkami povolených organizací (např. Turistický oddíl mládeže)

 Skauti mezi slavnými

 

Mezi slavnými jejichž život ovlivnila skautská myšlenka jsou tato jména. Podle abecedy: Neil Armstrong, Jaroslav Foglar – Jestřáb, Václav Havel – Brouk, L. Ron Hubbard - His Nibs, John F. Kennedy – Jack. Poznáte je?

Skautské akce

Jamboree 

  

První světové skautské jamboree (celosvětové setkání skautů) proběhlo roku 1920 ve Velké Británii. Od té doby proběhlo celkem 21 celosvětových jamboree v různých zemích světa, a to každé 4 roky (až na výjimky). Velice významné Jamboree se konalo v britském Essexu na počest 100 let založení světového skautingu. Poslední konané Jamboree bylo 22nd World Scout Jamboree v roce 2011 ve Švédsku u Rinkaby. Typické pro jamboree je vzájemné vyměňování zkušeností, znalostí a věcí (šátků).

Den sesterství (Thinking Day)

           

Mezinárodní svátek skautů, který slaví skauti na celém světě 22.2. Toho dne se narodil zakladatel skautingu Robert Baden Powel a jeho žena Olave, zakladatelka dívčího skautingu. Proto toho dne skauti přemýšlí o sobě, vzájemně si přejí, organizují různé hry v terénu nebo se setkávají u ohňů.

Ivančena

         

V roce 1946 byla na Ivančeně v Beskydech založena mohyla – uctění památky skautů popravených nacisty 24. dubna 1945. Každý rok se na památník pod Lysou horou vypravují stovky skautů ze všech koutů republiky. Přinášejí s sebou kámen, mnohdy vyzdobený, popsaný jmény členů oddílu a tak mohyla neustále roste.

Mezi další skautské akce pořádané v ČR patří například Svojsíkův závod, Závod světlušek a vlčat Kapka, Betlémské světlo, Postavme školu v Africe, Den v krojích a další.

Má to smysl.

Zobrazeno 8952×

Komentáře

voda-zpívající

to se mi hodně líbí a mám pro to hodně dobrej důvod:-)

Pitka

Dobro přeji a hodně zdaru!:-)

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka