Být v pravém slova smyslu znamená mít smysl.

27. 4. 2012 6:46
Rubrika: osobnosti

Edmund Husserl opustil svět běžných skutečností (Lebenswelt) 27. dubna 1938 ve Freiburgu a učinil zkušenost věčné Pravdy. Snad našel skutečný smysl života.


Narodil se 8. dubna 1859 v Prostějově v německé židovské rodině obchodníka s oděvy a módním zbožím. V letech 1865–68 navštěvoval v Prostějově městskou školu. Po roce na reálném gymnáziu ve Vídni pokračoval ve studiích na německém gymnáziu v Olomouci, maturoval v roce 1876. Následně pět let studoval na univerzitách v Lipsku, Berlíně a ve Vídni, a to matematiku, fyziku, astronomii a filozofii. Doktorát získal v r. 1883 za dizertaci Beiträge zur Theorie der Variationsrechnung (Příspěvky k teorii variačního počtu).
Během studií v Lipsku se seznámil ve Filozofické společnosti s T. G. Masarykem, který měl na jeho další odborný i osobní růst značný vliv (Masaryka později označoval za svého „prvního vychovatele"). Vedli spolu diskuse o politice a náboženských problémech a Husserl se pod jejich vlivem přiklonil k protestantismu. Masaryk usměrnil Husserlův zájem na novověkou empirickou a racionalistickou filozofii (Locka, Huma, Descarta a Leibnize) a upozornil ho na pozoruhodnou filozofii Franze Brentana, který tehdy působil ve Vídni. Právě Brentano, jehož přednášky Husserl navštěvoval v letech 1884–86, jej definitivně přivedl k filozofii a určil jeho fenomenologickou orientaci. Po obhajobě habilitační práce v r. 1887 zahájil Husserl v Halle svou pedagogickou činnost, v níž pokračoval profesurou v Göttingen v letech 1901–1916 a následně ve Freiburgu im Brestau, kde působil i po odchodu do důchodu v r. 1928 až do své smrti. 
Po jeho smrti se ukázalo, že vydané spisy tvoří pouze menší část celé Husserlovy myslitelské práce. Od roku 1950 vychází péčí Husserlova archívu v belgickém městě Lovani (Leuven) sebrané vydání jeho děl, nazývané Husserliana.
Podobně jako téměř všechny důležité filosofické knihy našeho století jsou však i Husserlova díla čtenářsky nesnadno přístupná.

Zdroje:
http://www.phil.muni.cz/fil/scf/komplet/huserl.html
http://filosofie.kvalitne.cz/husserl.htm
http://cs.wikipedia.org/wiki/Edmund_Husserl

Časová osa života Edmunda Husserla (anglicky)
http://www.husserlpage.com/hus_bio.html

 

Zobrazeno 2153×

Komentáře

Krasnazena

A rozumíte jeho filosofii? Já moc ne

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka