Církev se modlí u Ježíšova hrobu

7. 4. 2012 0:00
Rubrika: události | Štítky: tema:velikonoce2012

Bílá sobota je druhým dnem Velikonočního tridua (třídení). Církev setrvává v modlitbě u Kristova hrobu.


Celý den se nekoná žádná liturgie, ve většině farností je otevřený kostel a možnost přijít se pomodlit k "Božímu hrobu". Eucharistie se může podávat pouze umírajícím jako viatikum (pokrm na cestu). Večer, po západu slunce začíná slavnost. Židé začínali den večerem a ne ránem, tak jako my. Takže v sobotu večer, po západu slunce už je vlastně neděle. O tom, co se dělo s Ježíšem tentokrát nevíme nic - byl prostě v hrobě a Židé slavili den odpočinku, nikam nešli, nic nedělali, u Ježíšova hrobu stála stráž.

Proč zrovna Bílá sobota? To je otázka se kterou se asi setkáme, odpovědí se nabízí někdy víc, ale správná je pouze ta, že na Bílou sobotu byli křtěni katechumeni, kteří na znamení toho, že křtem jsou zbaveni všech hříchů, tedy jsou čistí, oblékali oblečení bílé barvy. I dnes se dospělí lidé nejčastěji křtí právě na Bílou sobotu a pokud takový člověk dostane místo obligátní "křestní roušky" třeba bílou šálu či jinou část oblečení, kterou může normálně nosit, je to krásným znamením této skutečnosti.

My ostatní jsme obvykle  "vyčištěni" svátostí smíření. Obřady Velikonoční vigilie, které se konají na Bílou sobotu večer, nejsou vůbec nudné, jsou plné hlubokých symbolů. Prvním z nich je oheň, který s velkou pílí připravují ministranti a slavnost nezačíná v kostele, ale venku, právě u tohoto ohně, který září do tmy. Kněz jej žehná a světlo z ohně se šíří pomocí svíček které mají všichni v ruce a osvětluje temný kostel, kam postupně vcházíme. V kostele ozářeném jen světlem svíček se čtou čtení ze Starého zákona - je to doba tmy, před příchodem Ježíše na svět. Pak zazní zpěv, kostel se ozáří a rozezní se všechny zvony - chvíle veliké radosti, slavnost světla, které vítězí nad každou tmou vnější i vnitřní.

Dále se čte epištola z Nového zákona a evangelium, před kterým zní zpěv ALELUJA, které jsme neslyšeli a nezpívali celou postní dobu od Popeleční středy.  Jsou-li ve farnosti katechumeni, nastává obřad jejich křtu, obnova našeho křtu a dále všichni společně slaví tajemství smrti a zmrtvýchvstání Ježíše, tajemství eucharistie. Je to noc veliké radosti, tak jak jen to je možné, slavíme dál i po příchodu z bohoslužby, nejlépe ve společenství, v rodině, třeba až do rána bílého.

/růžetrnitá/

Zobrazeno 1960×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka