Consummatum est

6. 4. 2012 0:00
Rubrika: události | Štítky: tema:velikonoce2012

Na Velký pátek si připomínáme Kristovu oběť za nás. Dnes se neslouží mše svatá.


Obřady Velkého pátku vychází z historické skutečnosti toho, co v tento den prožíval Ježíš. Ježíš byl souzen a odsouzen nejdříve k bičování, poté rozhodl Pilát, že jej nechá na přání davu ukřižovat. Obvykle byl odsouzený "pouze" bičován. Pro slabší jedince to bylo bičování de facto trestem smrti.

Od dvanácti hodin nastala tma po celém kraji až do tří odpoledne, kdy Ježíš umírá (Mt 27,45...). Později večer jeho tělo sňali z kříže a uložili do hrobu, neboť nastávala sobota, kdy židé nesmějí vykonávat žádnou práci. (Zkrácená verze, stejně to většina z nás uslyší v pašijích, když ze přijdeme tento den na obřady. Latinská věta v titulku článku je z Janových pašijí a v češtině znamená: "Dokonáno je." )

Velký pátek je dnem smutku, tak jako je nám smutno, když nám zemře někdo milý a drahý, nemáme z ničeho radost, nemáme chuť jíst, pít... Proto je taky Velký pátek dnem přísného postu - půst újmy znamená, že jíme asi tak polovinu toho, co obvykle, či jen chléb a vodu, jak kdo. Jednou za den se můžeme najíst dosyta (což není totéž, co nacpat se k prasknutí). Tento půst je povinný od 18 do 60 let věku, osvobozeni od něj jsou lidé nemocní. Dále platí půst od masa. Nemusíme se celý den tvářit "jako na pohřbu", ale je dobré si občas vzpomenout, co si tento den připomínáme.

Obřady Velkého pátku nejsou mší svatou, i když se podává Eucharistie. Obsahují čtené nebo zpívané pašije - tedy vyprávění o utrpení a umučení Ježíše podle evangelia, dále prosby, které jsou pro tento den zvlášť připravené, uctívání kříže, který byl sice určen pro největší lumpy a zločince (tak jako bychom třeba dnes uctívali šibenici, gilotinu nebo elektrické křeslo), ale díky tomu, že Ježíš přijal tuto potupnou smrt, zničil a "zabil" i naše hříchy. Posledním bodem tohoto setkání je podávání eucharistie, která se uchovává z minulého dne. Na závěr obředů kněz přenese Ježíšovo Tělo - Eucharistiii - na místo, které nám připomíná jeho hrob. Tam je možnost se znovu v klidu vrátit a rozjímat.

 /růžetrnitá/

Zobrazeno 1965×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka