Jak sluníčko rozdávalo stíny

30. 4. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Dnes by oslavila své 82. narozeniny autorka legendárního Čtyřlístku Ljuba Štíplová. Spolu s výtvarníkem Jaroslavem Němečkem jej tvořili téměř 40 let.


Ljuba Štíplová se narodila 30. 4. 1930 v Chrudimi. Po gymnáziu studovala UMPRUM, obor sochařství, studia však nedokončila. Věnovala se satiře a poezii pro děti. Dlouhá léta spolupracovala s časopisem Sluníčko, kde psala scénáře ke komiksu Atomíci. Spolupracovala i s časopisem VaTM, v ročníku 1963 uveřejnila humoristicky laděnou sci-fi povídku "Informace pro Apise".

 V roce 1969 začala psát scénáře ke Čtyřlístku. Největší úspěch měla kniha Muž z budoucnosti, který vyšel  v nákladu  60 000 výtisků. Čtyřlístek má již samostatné nakladatelství, vydává kromě časopisu a knižních vydání starších i nových příběhů školní potřeby, propisky, trička apod.

Bylo učiněno několik pokusů a zfilmování Čtyřlístku, prozatím však ne příliš úspěšných. V současnosti se v úzké spolupráci s Jaroslavem Němečkem připravuje celovečerní film Čtyřlístek ve službách krále, který by měl mít premiéru v listopadu roku 2012.

O proslulosti Čtyřlístku svědčí i to, že v roce 2010 Česká pošta vydala čtyři poštovní známky s postavami Čtyřlístku. První z nich (Fifinka) byla vydána koncem dubna 2010. Čtyřlístek několikrát vyšel i v cizích jazycích, ale zpravidla se nesetkal s přílišným ohlasem. Přesto existují čtyřlístková čísla např. v němčině, angličtině či řečtině.

Ljuba Štíplová vytvořila první první český Večerníček s názvem Jak sluníčko rozdávalo stíny. Vydala dvě knížky s poezií pro děti: Povídám, povídám neplechy a Příhody malého Kořínka.

Je držitelkou ceny za celoživotní práci s dětskou knihou, kterou uděluje každý rok nakladatelství Albatros. Zemřela 24. září 2009 v Praze, kdy podlehla následkům úrazu ze srpnové autonehody.

 

Zdroje

 http://www.databazeknih.cz/zivotopis/ljuba-stiplova-745

http://www.spisovatele.cz/ljuba-stiplova

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cty%C5%99l%C3%ADstek_%28komiks%29

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ljuba_%C5%A0t%C3%ADplov%C3%A1

Zobrazeno 1934×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka