O vše, co je ušlechtilé, se musí usilovat

17. 4. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Před 80 lety, 17. dubna 1932 se v Praze narodil skladatel a varhaník Jíří Strejc. 


Do povědomí širší vrstvy liturgických varhaníků se dostal především díky harmonizacím třiceti sedmi písní v jednotném kancionálu, publikaci Varhanní knížka (Supraphon, Praha 1989) a drobným interludiím, které vyšly v ediční řadě Varhanní preludia V, VI, VII, VIII, IX, X (Musica sacra, Brno 2008-2010). Jeho záběr je však mnohem širší.

Od roku 1943, tedy v 11 letech, začal hrávat na varhany v kostele Panny Marie Královny míru v Praze na Lhotce. Hudební vzdělání získal nejprve na soukromých studiích u prof. Marie Vojtěchové, prof. Vojtěcha Říhovského, poté na Městské hudební škole v Praze ( a na Státní konzervatoři v Praze, kde vystudoval hru na varhany u prof. Miroslava Kampelsheimera a skladbu u prof. Otto Alberta Tichého.
Jako ředitel kůru a varhaník působil 44 let v katedrále Sv. Ducha v Hradci Králové. Souběžně s funkcí regenschoriho pracoval v továrně na klavíry Petrof Hradec Králové a také jako korepetitor Klicperova divadla Hradec Králové.
Založil a vedl komorní dvanáctičlenný vokální soubor Cantores Artis Antiquae (1965-1985), se kterým dosáhl obdivuhodných výsledků.
Jako pedagog působil na Lidové škole umění a na Biskupském gymnáziu Bohuslava Balbína v Hradci Králové.
V roce 1990 vydávat časopis Praporec (vyšlo deset cyklostylových čísel). Byl členem Uměleckého sdružení Elgar, Společnosti pro duchovní hudbu, jednoty Musica sacra a redakční rady časopisu Varhaník. Ve spolupráci s Tomášem Navrátilem vytvořil webové stránky: http://www.opusarium.cz; http://www.regenschori.com; http://cantores.cz. Jiří Strejc zkomponoval cca 80 opusů. Řada jeho skladeb zazněla na koncertech u nás, v zahraničí, v rozhlase – některá jsou v edičním plánu hudebního vydavatelství API.
Pro Jiřího Strejce byla hudba – zvláště sakrální – celoživotním posláním, a proto bojoval za její čistotu, což nejlépe vystihuje jeho výrok: „O vše, co je ušlechtilé, se musí usilovat, proto společně usilujme, aby liturgická hudba byla co neušlechtilejší.“
Ještě den před smrtí se zúčastnil mše svaté a naposledy si prohlédl svoje milované varhany, které uměl tak krásně rozeznít. Na svátek Neposkvrněného početí Panny Marie, 8.prosince 2010 odešel na věčnost.

Navštivte stránky věnované Jiřímu Strejcovi
nebo alespoň shlédněte fotovzpomínku.  

Zpracováno podle Karola Frydrycha
http://cantores.cz/fotovzpominka-strejc/strejc-ms-zpr5-pros-2011.pdf

Zobrazeno 1449×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka