Odmítám být protestním zpěvákem...

26. 4. 2012 4:18
Rubrika: osobnosti

Chartista Vlastimil Třešňák se narodil 26. dubna 1950 v Praze. Je hudebník, textař, malíř, spisovatel, fotograf a hasič.


Vyrostl v pražské čtvrti Karlín, po ukončení základního vzdělání pracoval jako pomocný dělník na stavbě, dále v pivovaře, na hřbitově, ve skladu, u filmu a divadla. Veřejně vystupuje od druhé poloviny 60. let a byl členem volného sdružení písničkářů Šafrán. V 70. letech se postupně dostal do střetu se státní mocí, stal se jedním z prvních signatářů Charty 77. Po neustálých a často i brutálních politických šikanách (v rámci akce StB Asanace např. pálil Třešňáka estébák Josef Kafka zápalkami na rukou) vycestoval Vlastimil Třešňák v roce 1982 do Švédska, kde získal v roce 1987 švédské státní občanství. Po pádu komunismu se v roce 1995 vrátil do Prahy, kde žije jako "cizinec s povolením k pobytu".
Třešňák se vždy pohyboval spíše v okruhu undergroundu. Melodie jeho písní i kytarový doprovod jsou jednoduché, což umožňuje koncentrovat se na text. Jeho zpěvácká interpretace je emocionální, a tím pro posluchače sugestivní.
Již jeho první album Zeměměřič, vydané v exilu, se stalo legendou. Hudební kritik Jiří Černý o něm napsal, že je nezařaditelné, osobité a že po Krylově Bratříčkovi a Mertových Baladách z Prahy znamená třetí výrazný mezník české folkové písně. Vydal dalších alba (Koh-i-noorKOH-I-NOOR / TŘEŠŇÁK, KORMAN, GADŽOR (druhá strana)Koláž; Inventura; Skopolamin; Němý suflér; ZEMĚMĚŘIČ atd.). 
Můžete si poslechnout hudební ukázku Němý suflér.
Třešňák je autorem řady knih povídek a románů (Jak to vidím já; Babylon; Bermudský trojúhelník; ...a ostružinou pobíd´ koně; To nejdůležitější o panu Moritzovi; Klíč je pod rohožkou; U jídla se nemluví; Evangelium a ostružina; Domácí hosté; Melouch; The vole - hraboš hrdina)
Ve dvou vydáních publikoval své písňové texty (Plonková sedmička).
Za román Klíč je pod rohožkou získal v roce 1995 cenu Kniha roku. V roce 2007 vydal bilanční rozhovor To je hezký, ne? s Ondřejem Bezrem.
Je autorem řady obrazů, vydal dvě výtvarné monografie (Adam & Söhne; 49+1).
Hrál v několika filmech i divadelních inscenacích, je také autorem divadelní hry Malá srdeční příhoda.

Louis "Satchmo" Armstrong - autor grafiky Vlasta Třešňák

Zdroj:
http://www.supraphon.cz/cs/umelci/?item=64

http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=883
http://www.tresnak.cz/
http://www.czechlit.cz/autori/tresnak-vlastimil/
http://www.spisovatele.cz/vlastimil-tresnak

Zobrazeno 1592×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka