Památka Poslední večeře Páně

5. 4. 2012 0:00
Rubrika: události | Štítky: tema:velikonoce2012

Zelený čtvrtek je dnem kdy si připomínáme ustanovení svátosti Eucharistie a kněžství.


Připomínáme si Ježíšovu poslední večeři s učedníky před jeho utrpením. Protože je popsána v evangeliích, nebudu zacházet do podrobností.  Ježíš se touto večeří loučí s učedníky. Tradiční židovský rituál pozmění tím, že proměňuje chléb ve svoje tělo a kalich vína ve svoji krev. Učedníci nechápou - ani zatím nemohou, co se vlastně děje. Po večeři odchází Ježíš do zahrady, kde si v modlitbě uvědomuje, co jej čeká a trpí tělesně, ale hlavně duševně velikou úzkostí a ješté té noci je zatčen.

My si tyto události připomínáme dvojím způsobem. Na Zelený čtvrtek dopoledne (nebo jiný den blízko Velikonoc) se schází kněží diecéze se svým biskupem v katedrále na Missu Chrismatis (doslovný překlad Křižmová mše). Při této mši svaté si kněží obnovují své závazky. Biskup při této mši svaté žehná oleje, které se používají po celý rok při udělování svátostí. V neposlední řadě je to společná oslava jejich kněžství a napojení na Ježíše, kterého svým posvěcením zde na zemi pro nás zpřítomňují a v Jeho jménu slouží tak, jako sloužil On. Někteří věřící  se k nim připojují, aby je podpořili v jejich poslání svou přítomností a modlitbou.

Večer se věřící scházejí ke slavení poslední eucharistické slavnosti - mše svaté, před oslavou Ježíšova vzkříšení. Na Velký pátek a Bílou sobotu se nekoná žádná mše svatá a rozjímáme o Ježíšově oběti a utrpení. Ústředním bodem této liturgické slavnosti je oslava proměnění chleba v Ježíšovo Tělo a vína v Ježíšovu Krev, je to den kdy Ježíš ustanovil Eucharistii. Nešporami Zeleného čvrtka začíná Velikonoční triduum. Slavení mše svaté na památku Poslední Večeře Páně nahrazuje nešpory.

Jako výraz smutku při zpěvu Gloria naposledy zvoní zvony, které zazní opět až při Velikonoční vigilii na oslavu Ježíšova vítězství nad smrtí. V lidové tradici se říká, že "zvony odlétají do Říma". Po mši se koná adorace, někde jen krátká, často však celou noc, kdy chceme být s trpícím Ježíšem a rozjímat o tom, jak velká je Jeho láska k nám a co všech obětuje, aby nás zachránil před věčnou smrtí. Eucharistie se přenáší ze svatostánku na jiné místo - většinou do boční lodi, která je vyzdobena květinami a má připomínat Getsemanskou zahradu.

/růžetrnitá/

Zobrazeno 2853×

Komentáře

ViZ

Abychom byli trochu hnidopiši, tak Zelený čtvrtek ještě není součástí tridua, nýbrž Velikonoční Triduum začná nešporami na ZČ a tvoří jej Velký pátek, Bílá sobota a Neděle Zmrtvýchvstání (kdo má breviář, dá mi za pravdu)
Mše svatá na památku Večeře Páně již "patří" k Velkému pátku.
Missa chrismatis do vlastního Tridua nepatří (může se konat jiný den), byť si při ní výrazným způsobem připomínáme ustanovení svátosti kněžství a obnovujeme kněžské závazky.

Ferenc

@ViZ: Díky za upozornění to jsem přehlédnul...

had

...není pravopisně správně "třídenní"? Nebo ještě lépe se tomu vyhnout a použít "triduum"? :-)

Ferenc

@had: jo asi máš pravdu

had

omlouvám se, tak prý pravdu nemám. I na tiskovým středisku ČBK mají jedno. Bylo mi objasněno, že se jedná o rozdíl mezi přídavným a podstatným jménem. Hm.. :-)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka