Pan Spirituál

18. 4. 2012 7:35
Rubrika: osobnosti

Jíří Tichota se narodil 18. dubna 1937 v Točné u Prahy.


Za své hudební vlohy vděčí mimo jiné i své rodině, neboť mezi jeho předky byl např. Antonín Leihmann, učitel Antonína Dvořáka. Po maturitě na jedenáctiletém gymnáziu začal studovat chemii na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Hrál však vážnou hudbu, především na kytaru. Ve hře na klasickou kytaru byl v podstatě samoukem, nicméně několikrát zvítězil v tehdejších celostátních soutěžích Lidové umělecké tvořivosti. Po vojenské prezenční službě začal studovat hudební vědu systematicky. Věnoval se hře na loutnu. Studium na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy ukončil v roce 1965, zde také získal v roce 1968 doktorát, když obhájil svou disertační prací Intabulace písní a vokálních skladeb v pražských loutnových tabulaturách 17. století. Na muzikologické katedře působil od roku 1963 až do roku 1986.  
V roce 1960 se podílel na založení skupiny Spirituál kvintet, kde měl roli zpěváka, textaře, kytaristy a aranžéra. Spirituál kvintet se z původní mužské vokální skupiny vyvinul v soubor se širokým dramaturgickým záběrem.
Velký vliv na jeho směřování mělo v roce 1964 koncertní turné po Československu s americkým písničkářem Petem Seegerem. V letech 1968–69 Spirituál kvintet přerušil činnost, proto se teprve nedávno slavilo padesáté turné této skupiny.
V roce 1978 se oženil se Zdeňkou roz. Toskovou (Sedmikráska českého folku), s níž má dvě děti, Tomáše a Lenku.
Přečtěte si sice již téměř deset let starý, leč velmi pěkný rozhovor Jana Krůty nazvaný Pan Spirituál.

Dnes oslaví Jiří Tichota své narozeniny na koncertě v pražském kostele sv. Šimona a Judy na Dušní ulici, který začíná v 19.30 a na němž Spirituál kvintet převezme diamantovou a zlatou desku od Supraphonu.

Poslechněte si dvě písničky dnes stále více aktuální, které jsem ve svém mládí dostal pod vánoční stromeček na gramofonovém singlu:
Za svou pravdou stát
Až se k nám právo vrátí

a ještě jednu optimistickou :-)
Šlapej dál

Zdroj:
http://libri.cz/databaze/kdo20/list.php?od=t&count=20&start=1
http://www.ceskyhudebnislovnik.cz/slovnik/index.php?option=com_mdictionary&action=record_detail&id=8720
http://zivotopis.osobnosti.cz/jiri-tichota.php

 

Zobrazeno 1421×

Komentáře

HelenaH

když jsme na ně za totáče chodili, připadali jsme si aspoň chvíli jako disidenti☺

VirgineAgnes

=) suverénně nejlepší skupina současnosti =)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka