Světový den Parkinsonovy nemoci

11. 4. 2012 0:00
Rubrika: události

Dnes si připomínáme světový den Parkinsonovy choroby, který u nás slavíme od roku 1997.


 

Parkinsonova choroba je neurologické onemocnění, kterým nejčastěji trpí starší lidé. Jde o špatnou souhru procesů, které vedou k automatickým pohybovým aktivitám a jsou uloženy hluboko v mozku. Tato choroba získala své jméno po lékaři Jamesi Parkinsonovi, který ji na začátku 19. století poprvé popsal, a tak uvedl do seznamu známých nemocí. Dobrou zprávou je, že se v dnešní době dá Parkinsonova choroba uspokojivě léčit, k úplnému uzdravení však nikdy nedojde.

Onemocnění je způsobeno úbytkem pigmentových buněk v mozkových gangliích. Uvádí se mnoho příčin. Projeví se i za mnoho let po prodělaném virovém zánětu mozku, po otravách manganem, CO, methylalkoholem, po dlouhodobé aplikaci antidepresiv, narkotik, jsou popisovány případy poúrazové, souvislosti s rozvojem aterosklerosy. Jistou souvislost vidíme s nedostatečnou činností jater a pohlavních žláz. V posledních letech byla zjištěna v mozkových gangliích abnormálně nízká koncentrace dopaminu, o němž se předpokládá, že přenáší nervové impulzy.

Rozvíjející se chorobu dále zhoršuje fyzická a duševní únava. Později se přidává i třes dolních končetin, čelisti, jazyka, víček a čela. Pak popisujeme "masku" na obličeji se ztuhlostí mimického svalstva a ztíženou mluvou. Celkově je pacient málo pohyblivý, pomalý, šourá se a dělá krátké krůčky. Trpí na deprese, má pocit méněcennosti, často pláče.

James Parkinson

Narodil se 11. 4. 1755 v Londýně, na dnešní den tedy připadá výročí jeho narození. Proslavil se Esejem o třaslavé obrně z roku 1817, ve kterém popsal projevy do té doby zřejmě velmi vzácného onemocnění. Jeho životní záběr však byl mnohem širší. Kromě medicíny se věnoval také paleontologii či geologii a byl i politicky činný. Ve svých pamfletech ostře napadal dobovou sociální nerovnost a vyslovoval se pro radikální politické reformy. Ve své zavedené londýnské praxi ošetřoval i chudé a potřebné a bojoval za obecné zlepšení lékařské péče, za práva chudých, dětí a duševně nemocných.

 

Společnost Parkinson, o.s.

Posláním Společnosti Parkinson, o.s. je zlepšovat kvalitu života nemocných a jejich rodin. Snaží se zvyšovat jejich sebevědomí, učit je žít s touto i při intenzivní léčbě progradující nemocí a bojovat s ní. Prosazuje dostupnost všestranné péče pro všechny nemocné. Společnost proto podporuje veškeré projekty, které posilují samostatnost a aktivní stránky života nemocných.
Společnost uplatňuje zejména svojí sociálně společenskou funkci. Zřizuje Kluby Parkinson, pořádá rekondiční pobyty. Vydává vlastní časopis a provozuje internetové stránky s chatem a fórem. Věnuje se osvětě ve společnosti.
Společnost Parkinson,o.s. je členem EPDA, Evropské Asociace Parkinsonovy Nemoci. Členství v naší společnosti je bezplatné. Její finanční chod je zajišťován dotacemi státu, několika hlavními sponzory a nikoliv bezvýznamnou částkou věnovanou mnoha drobnými dárci.

 

 

Zdroje

http://www.parkinson-cz.net/forum3/ns_spolecnost.php

http://parkinsonova-choroba.cz/parkinsonova-choroba.html

http://www.celostnimedicina.cz/parkinsonova-choroba.htm

http://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/svetovy-den-parkinsonovy-choroby

http://www.medipool.cz/index.asp?param=Aktuality&ID=8278

 

 

Zobrazeno 2147×

Komentáře

voda-zpívající

protože jsou některé informace v článku nepravdivé nebo nepřesné, uvádím důvěryhodnější zdroje pro laiky
http://cs.wikipedia.org/wiki/Parkinsonova_nemoc
a pro trochu znalejší a nebo pro zvídavé laiky
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Parkinsonova_nemoc/PGS

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka