Talent, který se rodí jednou za sto let

25. 4. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

 

 

Pavel Šporcl (1973) je uznávaným světově proslulým houslistou.


Na jeho webových stránkách www.pavelsporcl.cz se dočtete různé informace o něm, ty zde nebudu přepisovat.

Dovolte mi ale osobní zkušenost.

Pavel je prostě velký borec. Když jsem ho slyšela poprvé, byla jsem úplně unešená. Chodila jsem do houslí deset let, tak vím, jaká je to dřina. A teď přede mnou stál skoro stejně starý kluk s šátkem na hlavě a hrál jako bůh. Možná, že jsem měla při poslechu i otevřenou pusu. Skoro jsem se do něj zamilovalaJ Mám asi šest jeho CD. Obzvláště miluju to s koncerty P.I.Čajkovského a A.Dvořáka. Je to záznam živého vystoupení, kdy po dohrání skladby posluchači propukají v jásot.

Pavel se vždycky snažil přiblížit „vážnou“ hudbu mladým lidem. Šátek už sice odložil, ale hraje fenomenálně pořád, třeba i na modré housle.  Koncertuje na mnoha světových pódiích. Jako jediného českého houslistu mladé generace ho do své knihy Housloví virtuózové: od Paganiniho po 21.století“ zařadil věhlasný kritik a historik Henry Roth.   Nikdy nezapomenu, když po jednom koncertě přidával a ptal se lidí, co si přeji, aby zahrál.

A já odpověděla: „Holka modrooká“. Je to variace na téma známé lidové písničky, které upravil autor houslové školy Otakar Ševčík. (Pro všechny, kdo někdy chodili do hudebky na housle je Ševčík pojmem. „Který hraješ Ševčíkův sešit? Jakou etudu?). Holka modrooká v podání Pavla Šporcla je prostě bomba, při které kdybyste stáli, padnete na zadek.

Pavel žije s herečkou Bárou Kodetovou a vychovávají spolu tři dcery. Jeho bratr Petr se věnuje hře na violoncello.

Myslím, že Pavel Šporcl může být pro nás všechny příkladem člověka pracovitého, prostě dříče, který šel a jde stále za svým snem. Kdyby měl talent a nerozvinul ho, kdyby hodiny a hodiny tvrdě necvičil, nikdy by nedosáhl takového úspěchu a nejenom, že by nebyl slavný, ale hlavně by nemohl svoji hrou dělat druhé lidi šťastnými.

             

Zobrazeno 1606×

Komentáře

Lenochod

úžasně hraje, když ho slyším běhá mi mráz po zádech a to jsem spíš odborník na dechové nástroje :D

Krasnazena

Tak, tak, Lenochodko:-) Je to takový hudební "pařížák":-) Jestli jsi ještě neslyšela v jeho podání Dvořákův a Čaovského houslový koncert, tak si půjč či kup CD.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka