Tragédie u Smolenska

10. 4. 2012 15:38
Rubrika: události

Před dvěma roky se u Smolenska zřítilo letadlo s polskýmí vládními, vojenskými a cirkevními představiteli. Celkem zahynulo 96 lidí.


Dívali jsme se právě v televizi na přímý přenos uvedení nového arcibiskupa, Dominika Duky, do úřadu.. Titulky, které běžely pod obrazem dění v katedrále byly jako z hrozného snu. A při projevu prezidenta Václava Klause to zaznělo natvrdo:

Polská delegace v čele s prezidentem  Lechem Kaczyńskim, jeho manželkou a dalšími 87 cestujícími a 7 členy posádky, letěla z Varšavy do Ruska uctít památku obětí masakru k Katyňském lese. Od tohoto masakru uplynulo právě 70 let.  Letoun se nedaleko Smolenska zřítil. Všichni zahynuli - celkem 96 lidí.

A po zděšení a tichu, modlitbách a pohřbu obětí přišly otázky a spekulace....jako vždy, stane-li se něco hrozného se hledá viník,  hledá se důvod. Nikdo neví, jak se ta hrůza stala. Nikdo neví, kdo to zavinil. A nikdo neví, proč se to stalo... Psalo se o prokletém místě, psalo se o modlitbách a věřících, kteří už na tu delegaci ve Smolensku čekali. Jako bychom neuměli přijmout, že něco se "prostě stane" . Nemůžeme rozumět.  A tak zůstává pokorné vědomí - nikdo z nás lidí - obyčejných i vysoce postavených - nevíme dne ani hodiny, kdy staneme  před Boží tváří. Nejsme schopni být v každé chvíli svého života beze zbytku připraveni na tento okamžik. A zbývá jediná naděje: milující Boží náruč je připravena stále.

Antonina Krzysztoń - Tak idę za głosem

http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_ob%C4%9Bt%C3%AD_hav%C3%A1rie_Tu-154_u_Smolenska

/babča-helča/

Zobrazeno 1404×

Komentáře

Tofl

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/171533-polaci-si-pripominaji-obeti-tragedie-u-smolenska/
Doporučuji
1) Video - Reportáž Miroslava Karase
2) Video - Vstup Miroslava Karase

Tofl

Vztahy mezi Polskem a Ruskem kolem této události jsou stále napjaté a Smolenská tragédie bude ještě dlouho ovlivňovat každodenní život Poláků.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka