Ve Švédsku byla založena automobilka Volvo

14. 4. 2012 0:01
Rubrika: události

Ačkoli se může zdát, že dnešní výročí je jednoduché, máme před sebou malou (opravdu jen malinkou) detektivku.


 

V květnu 1911 byla zaregistrována společnost uvnitř SKF (Svenska KullagerFabriken AB - výrobce kuličkových ložisek) s názvem "Volvo" (latinsky "valím se, otáčím se").  Společnost plánovala použít tento název jako ochrannou známku pro zvláštní série kuličkových ložisek, ale z tohoto nápadu sešlo. Dlouho se nic nedělo, až v srpnu 1926 sjely z linky první auta, která byla pojmenována "Volvo" a společnost se postupně oddělovala od SKF. Dodnes si divize osobních aut na svých prospektech připomíná jména Assar Gabrielsson a Gustaf Larson, přičemž jde o obchodního ředitele SKF a inženýra, kteří mají na běhu věcí velkou zásluhu. Růst společnosti byl poměrně rychlý, již v roce 1928 byly vyrobeny první nákladní automobily (velmi úspěšné) a v roce 1934 byl postaven první autobus. Málokdo ví, že pod skupinu Volvo spadají i lodní a letecké motory, které nesou tuto značku od druhé poloviny třicátých let, a také stavební stroje. Tyto divize jsou součástí skupiny Volvo dodnes, až na osobní automobily.

Ty byly sice velmi populární v USA, kde je uvidíte v kdejakém filmu, ale přesto hospodářské výsledky byly stále horší. Nevysoký zájem o výrobu automobilů vyústily v odprodej americkému Fordu. To se stalo v roce 1999, avšak v dubnu 2010 opět změnilo majitele: Nyní patří čínskému výrobci automobilů Geely, avšak vývoj a výroba v Evropě zůstal zachován.

Zato výrobě nákladních automobilů se dařilo a daří. Zajímavostí z historie  zůstavá, že turbodmychadla byla zavedena již v roce 1954, a realitou dnešních dní je, že pod křídla Volva dnes patří i výroba nákladních vozů Renault a kamionů Mack, čímž velmi posílila svou pozici zejména v USA.

Možná se přece jen podivíte, proč si v událostech připomínáme nějaké osobní auta. Ale zkuste se v nějakém Volvu povozit a zjistíte, že tyto vozy mají prostě něco do sebe. 

Zobrazeno 1384×

Komentáře

prig

zajímavé!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka