Věčné město

21. 4. 2012 0:00
Rubrika: Nezařazené

21. dubna roku 753 př. n. l. bylo podle tradice založeno město Řím.



Město se rozkládá na sedmi pahorcích, z nich asi nejznámější je Palatin a Kapitol, městem protéká řeka Tibera.

Nejstarší sídliště na území pozdějšího Říma jsou již z 10 st. př. n. l. V polovině 8. st. splynulo několik sídlišť z chatrčí postavených na kůlech v jednu osadu a utvořilo základ města. Vody byly zregulovány a začaly se obydlovat i údolí. Hliněná obydlí vystřídaly kamenné stavby se střechami pokrytými taškami. Obydlenost údolí přispěla k soudržnosti města.

K této historické události se pojí pověst o Romulovi a Removi. Romulus a Remus byly dvojčata, synové boha Marta a vestálky Rhey Silvie, dcery mytického krále města Alby Longy. Po narození Romula a Rema byla jejich matka na rozkaz svého strýce utopena v Tiberu a novorozeňata byla puštěna po proudu. Děti byly šťastnou náhodou zachráněny. Ujala se jich vlčice a odkojila je. Když dospěli, chystali se založit město. Vznikl mezi nimi spor, po kom se město bude jmenovat a kdo bude vládnout. Podle pozorování letu ptáků, jimž určili vůli bohů, se město pojmenovalo podle Rema, Roma (Řím). Romulus vymezil brázdou obvod budoucího města a po různých peripetiích začal vládnout. Aby město zalidnil, poskytl Romulus azyl mnoha cizincům, utečencům a psancům.

Mezi první obyvatele Říma patří Etruskové. Z doby jejich vlády v Římě pochází také bronzová socha kapitolské vlčice (symbol města Říma) s dvěma dětmi sajícími mléko. Později se ukázalo, že bronzová socha byla vytvořena bez souvislosti s Romulem a Remem, což také vysvětluje výhružný výraz vlčice. Není bez zajímavosti, že děti (Romulus a Remus) byly k soše přidány až renesanci.

Etruskové mají velký podíl na správním a stavebním vzniku města Říma. Prvním významnějším vládnoucím rodem byla etruská dynastie Tarquiniovců.

Jako Římané se původně označovali obyvatelé města Říma, později se tak jmenovali všichni obyvatelé Itálie, kteří měli římské občanství a od roku 212 n. l. nesli toto jméno všichni obyvatelé římského impéria.

 

Zdroje:

Etruskové a Římané. Praha : Euromedia Group, k. s., 2001. 1. vydání. 236 s. ISBN 80-242-0555-6

KOLEKTIV: Encyklopedie antiky. Praha : Academia, 1973. 1. vydání. 744 s. 401-22-875

http://www.ideje.cz/cz/clanky/kapitolska-vlcice-pochazi-ze-stredoveku

 

Zobrazeno 3853×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka