Vtipálek z Finska

20. 4. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Arto Paasilinna – nejpopulárnější žijící finský spisovatel se 20.dubna 2012 dožívá sedmdesáti let.


Paasilinnovy romány jsou populární nejen ve Finsku, ale i v řadě dalších zemí, protože píše o vážných věcech s humorem. Jeho knížky vydává nakladatelství Hejkal a svými humornými kresbami je doplňuje známý malíř a ilustrátor Jiří Slíva.

Paasilinna píše pro muže a o mužích. Jeho typičtí hrdinové jsou unaveni životem ve městě a v civilizaci, velmi často jsou rovněž znechuceni svými neustále nespokojenými manželkami, nebaví je jejich práce, která nemá žádný smysl - a utíkají do drsné finské přírody, kde pak ve společnosti divokých zvířat, svérázných venkovských podivínů (a často také mladých a vždy spokojených dívek a nikdy nevysychajícího alkoholu) prožívají jen stěží uvěřitelná dobrodružství, jako “vystřižená” z populárního filmu Svéráz národního lovu.

            Sáhněte po některé autorově knížce. V nakladatelství Hejkal jich už vyšlo požehnaně. Tak např. Autobus sebevrahů pojednává o skupině lidí, které už přestal bavit život a rádi by s ním skoncovali. Ale ani se sebevraždou to není tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo….

            Kniha Krátká paměť pana rady je příběhem starého muže a jeho putování po Finsku. Román je plný bláznivého humoru, neuvěřitelných příhod a také finské vodkyJ

„Konzumace párku sama o sobě sice dle názoru žen hříchem nebyla, ale šlo o neobyčejně nezdravý a ohavný zlozvyk. Ženy Rientolu přesvědčovaly, ať přejde na vegetariánskou stravu a že pojídání masa je primitivní návyk. Oproti tomu zdravý rostlinný a bylinný půst zbaví organismus jedovatých plodit a ulehčuje život.“ Str. 143

            V knize Vlčí léto laponského mlynáře se zabývá otázkou osobní svobody. Podivínský mlynář Gunnar Huttunen se od ostatních vesničanů liší natolik, že ho mezi sebe nepřijmou. Přitom ale kniha nepostrádá humor a fantazii.

  

 

Zobrazeno 1111×

Komentáře

Krasnazena

no, je to ostuda, ale ještě jsem ani jednu knížku nečetla. Ale napravím to:-)

s1rejda

a jak jste se tedy dostala k tomuto spisovateli?

Krasnazena

pracuji v knihovně:-) a tam je spisovatelů:-)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka