Začíná Svatý týden

1. 4. 2012 0:00

Podle liturgického kalendáře Květnou nedělí začíná Svatý týden


Nejdůležitější týden v liturgickém roce, týden, kdy si připomínáme události, které vedly k naší spáse-osvobození.

Na Květnou neděli slavíme slavný Ježíšův vjezd do Jeruzaléma, kde jej lidé očekávali a oslavovali jako Krále, od kterého očekávali nové království, lepší život, spravedlnost a napravení zla. Chtěli krále, který bude rozmnožovat jídlo, takže nikdo nebude mít hlad, který bude uzdravovat nemocné, křísit mrtvé. Apoštolové čekali, že se stanou jeho ministry a nastolí v zemi konečně pořádek... Kdyby se dnes objevil takový Ježíš u nás, jaké bychom na něj měli požadavky, co bychom od něj očekávali? Nikdo nedokázal pochopit, že Jeho království není z tohoto světa... Chápeme to dnes, aspoň trochu my?

Lidé jásali a volali: "Hosana, požehnaný, který přichází jako král ve jménu Páně!"  Mávali palmovými ratolestmi a kladli je před Ježíše, který seděl na oslátku na zem, jako koberec. Už se těšili, že to o svátcích začne. Jen Ježíš v tuto chvíli ví, co začne. Začne vyvrcholení utrpení a to si připomínáme v pašiích, které se při mši dnes čtou nebo zpívají. Dávejme dobrý pozor a snažme se porozumět.

Můžeme si právě dnes uvědomit, že pravé vítězství a sláva, pravé království a osvobození je připraveno velikou obětí, nasazením a utrpením. Můžeme se i my rozhodnout jakou cestou půjdeme.

                                                                                                                       /růžetrnitá/

Zobrazeno 1674×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka