Zářící oči Shirley Templové

23. 4. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Dnes oslaví své 84. narozeniny americká filmová herečka, diplomatka a politička Shirley Templová.


Narodila se 23. 4. 1928 v Kalifornii v Santa Monice do velice skromných poměrů. Od svých čtyřech let hrála ve filmech a poměrně brzy se stala obdivovanou a slavnou herečkou. Již v roce 1934 – ve svých šesti letech byla oceněna při předávání filmových Oscarů cenou Academy Juvenile Award – tzv. miniaturní – dětský Oscar. (Tuto cenu získal v roce 1947 také Čech Ivan Jandl za roli ve filmu Poznamenaní. Od roku 1961 se už neuděluje).

Do svých desíti let ztvárnila dětské postavy ve čtyřiceti filmech, jako devítiletá měla měsíční příjem v několika desítkách tisíc dolarů a její tvář se objevovala na kosmetice a panenkách Shirley, kterých se prodalo několik stovek tisíc.

V šestnácti letech se provdala za herce Johna Agara. V roce 1947 se jim narodila dcera Linda Susan Agarová. Posléze se Shirley s Johnem rozvedla a odcestovala na Havaj. Zde poznala Charlese Aldena Blacka, podnikatele, který neviděl žádný její film. V roce 1950 se za něj provdala a o dva roky později se jim narodil syn Charles a v roce 1954 dcera Lori Alden. Koncem padesátých let se objevila v několika snímcích, ale posléze se začala věnovat charitě a politice.

Jako členka Republikánské strany v roce 1967 kandidovala do Kongresu a v letech 1967 – 1970 zastupovala USA na 24. Valném shromáždění OSN. Sedmdesátá léta (1974 – 1976) pracovala v Ghaně jako velvyslankyně USA.

Jako jedna z mála osob působících v diplomatických vztazích mezi státy, může Shirley Templová říct, že byla velvyslankyní ve třech různých státech aniž by změnila budovu úřadu. V letech 1989 – 1993 byla velvyslankyní USA v ČSR, ČSFR a nakonec i ČR.

Bylo jí uděleno několik čestných doktorátů: Universita Santa Clara, Universita Lehigh, College Notre Dame. Je členkou Americké akademie diplomacie, členkou její správní rady. Je současně majitelkou a nositelkou velkého množství různých čestných vyznamenání, ale nejvýznamnějším je pro ni titul „Čestný důstojník zahraniční služby“, který obdržela v roce 1987.

Zobrazeno 2321×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka