Atentát na Heydricha

28. 5. 2012 0:00
Rubrika: události

Včera tomu bylo 70 let, kdy čeští parašutisté Josef Gabčík a Jan Kubiš spáchali atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.


Tento říšský protektor se narodil 7. 3. 1907 v německém městě Halle. V mládí nastoupil jako námořník do německé armády, kde byl důstojníkem. V roce 1931 byl propuštěn za údajné svedení dcery jeho nadřízeného, kterou si nechtěl vzít. V období hospodářské krize (1932) vstoupil do SS. Heydrich byl asistentem jejího vedoucího Heinricha Himmlera. Pro jednotky SS dělal špionáž a kontrašpionáž.

V lednu 1933 se Adolf Hitler stává říšským kancléřem, postupně se zbavuje opozice, začíná vymýšlet opatření proti židům. Heydrich a Himmler přebírají kontrolu nad policií a vnitřními státními útvary, později dostávají na starost i gestapo. V roce 1934 se podílí na organizaci noci dlouhých nožů. Po téhle události začínají být oba Němci velmi vlivní. Na konci září roku 1939 uskutečňují mnichovský diktát. Po něm je československý prezident Edvard Beneš donucen rezignovat a následně utéct do Anglie. Záhy se ČSR rozdělí na okupovaný Protektorát a Slovensko, které je loutkovým státem.

Prvním říšským protektorem se stává Konstantin von Neuraht, který moc neřeší český odboj. 1.9.1939 Němci napadnou Polsko. Postupně obsazují Evropu, v červnu 1941 Hitler útočí na východ. V té době Heydrich zřizuje Einsatzgroppe určené k likvidaci židů, komunistů a nepohodlných lidí. Také se v Německu rozšiřuje myšlenka, že by Češi mohli více přispívat válečnému usilí. A tak je do naší země poslán RH. Začátek jeho krutovlády je datován na září roku 1941.

Na uvítanou v našich krajích zlepšil pracovní podmínky dělníků ve zbrojovkách, ale měl i druhou krutější tvář. Začal totiž zatýkat a popravovat naše odbojáře, a to vnuklo naší vládě v Británii myšlenku, že na něj spácháme atentát. Hned po vyřčení této myšlenky začal výcvik potencionálních atentátníků.

Nakonec byli vybráni Josef Gabčík a Jan Kubiš. A tak 28.12.1941 odlétají do protektorátu, kde kousek od Prahy seskakují padákem. Skok se podaří, dopadnou poblíž vesnice Nehvizdy kde je nachází nějaký pan Vaněk. Shodou šťastných náhod to nebyl nacista a pomohl jim se dostat do Prahy, kde je má na starost Jan Zelenka (odbojář). Jan kontaktuje Františka Šafaříka (stolař, pracující na nacistickém velitelství na Hradčanech). Spolu s ním vypracovávají plán jak zabít protektora. Heydrich jezdí pokaždé stejnou cestou ze své rezidence na Pražský hrad. Na pražském předměstí bude místo útoku. Josef Valčík až uvidí projíždět auto tak dá znamení zrcátkem a Kubiš s Gabčíkem se mezitím dostanou na své místo. První útočník je Gabčík a jeho zbraní je samopal, kdyby jeho útok nevyšel nebo nebyl dostatečně účinný tak bude v záloze Kubiš s protipancéřovým granátem. Po atentátu utečou, nasednou na kola a ujedou z místa činu. A jak to bylo doopravdy?

27. 5. 1942 se Heydrich opozdí ale i tak jede známou cestou. Po Valčíkově signalizaci (10:30) G a K jdou na své místo. Auto projíždí a Gabčík se odhodlává k činu, bohužel se mu zasekne samopal. Heydrich vytahuje pistoli, malé zaváhání šoféra (měl zrychlit, ale neudělal to) nahrává Kubišovi a tak využívá situace a háže granát. Protektor dostává plný zásah granátem, ale i přes to vyskakuje z auta a pálí po atentátnících. Šofér taktéž vybíhá z auta a střílí po Kubišovi ten odhodí tašku a odjíždí na kole. Gabčík nechá ležet samopal na ulici a utíká pryč nedaří se mu dostat ke kolu, protože ho pronásleduje střílící šofér. Gabčík nakonec řidiče postřelí a nasedá na tramvaj.

Říšský protektor ztrácí vědomí a jeho převoz do nemocnice je nezbytně nutný. Granát mu udělal četná vnitřní zranění, způsobená střepinami z granátu a čalouněním auta. Po atentátu uzavírají Prahu a zakázají vycházení. Nacisté prohledají 1036 domů, zadrží 500 lidí. Za dopadení atentátníků je vypsána odměna 1000 korun. Mezitím operují Heydricha a zjišťují že má protrhlou slezinu. Z tohoto důvodu dostává otravu krve a upadá do kómatu. Doktoři nejsou schopni mu pomoci, tak 4. 6. 1942 umírá v deliriu a mučivých bolestech. Po odvezení z nemocnice je jeho tělo vystaveno v Praze, aby se s ním mohli pražené rozloučit. Po čtyřech dnech je převezen do Berlína.

Hitler se velice naštve a prohlásí že češi budou pykat. K umírněnosti ho nabádal i K. H. Frank, který Čechy neměl v oblibě. 10. 6. 1942 vypálí a srovná se zemí malou vesničku Lidice. 174 mužů nad 15 let zastřelí, 195 žen a 98 dětí pošlou do koncentračního tábora. Nejmenší děti pošlou do Nemecka na převýchovu. V Praze umíra přes 800 lidí, atentátníci jsou v bezbečí. 16.6.1942 atentátníky udává Karel Čurda. Karel byl odbojář a řekl Němcům že nejakou dobu bydleli u Marie Moravcové. Když k ní gestapo přijde spolkne kyanid, vyslýchají jejího syna který po dlouhém mučení prozrazuje že se skrývají v pravoslavném kostele.

18. 6. Stovky němců obkličují kostel. První pokus o vniknutí zmařují odbojáři, na druhý pokus se už SS dostanou dovnitř. Obklíčí odbojáře jeden z nich spolkne kyanid a umře další dva jsou smrtelně zranění, zbytek se ukrývá v kryptě. Němci pustí do krypty slzný plyn a potom do ní lijí vodu, protože se jim ten plyn zdál málo úspěšný. Po dlouhém kladení odporu odbojářů se podarí odpálit dveře krypty, vlezou dovnitř a všichni odbojáři umřou, Čurda potvrzije že jsou atentátníci mrtví.

Nejsmutnější na tom je, že chtěli opustit Prahu další den ráno. Karl Hermann Frank se stává dalším protektorem. Osud Lidic postihl i další vesnici a to Ležáky. Více než 1500 lidí bylo při odvetě zabito a přes 10 000 usmrtil plyn v koncentračním táboře. O tri roky později se do Prahy dostává ruské vojsko a Beneš se vrací z exilu a nechává popravit K. Čurdu, K. H. Franka a také čloivěka který má na svědomí vyhlazení Lidic.

/Kjajka/

 

Zobrazeno 3035×

Komentáře

mirunka

moc pěkný článek. je důležité o těchto věcech stále mluvit a mít je v paměti i pro další generace.... akorát upozorňuji na chybu - není to 60 let nýbrž již 70 let od atentátu.

Ferenc

@mirunka: díky za upozornění už jsem to opravil.

(Ten úvodní odstavec je moje redakční práce, tudíž i ta chyba padá na moji hlavu)

Anna Otrubová

Včera jsem se byla podívat v kryptě pravoslavného kostela, kde se parašutisti po atentátu schovávali. A byl fakt zvláštní pocit, když si tam vedle mě nástěnky s Hitlerem a spol. prohlížela nějaká německá rodina.

MartinACK

Dík za článek, je potřeba si to připomínat. Pár nepřesností: Odměna nebyla 1000 korun ale 1000 000 milion RM. Protektor nedostal plný zásah granátem, granát bouchl u zadního kola, střepina prolétla sedadlem Heydrichovi do zad. Řidič zpomalil na rozkaz RH. Protektorem se po smrti Heydricha stal Kurt Daluege, ne KHF.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka