Buřinka, karafiát a deštník

8. 5. 2012 3:07
Rubrika: osobnosti

Otto Šimánek, alias Pan Tau, ale také Jean Debureau - "Největší z pierotů" či průmyslník Alfréd Keletti ve filmu "Pane, vy jste vdova", zemřel před dvaceti lety.


Tento český filmový a divadelní herec se narodil 28. dubna 1925 v Třešti. Jeho asi nejznámější a nejvýznamnější rolí byla titulní role v seriálu Pan Tau.
V pražské Tesle se vyučil elektromontérem a divadlo hrál zatím jen ochotnicky. Později se dostal do Divadla 5. května a také pár měsíců kočoval v Divadle pod plachtou Jindřicha Plachty. Herecké zkušenosti sbíral v různých divadlech. Působil v divadlech ve Zlíně, v Ostravě a konečně roku 1958 dostal angažmá v Městských divadlech pražských, kde vydržel do roku 1990.
Na divadelních prknech ztvárnil celou řadu velkých rolí. Pro diváky nezapomenutelnou zůstává postava klauna Jeana Debureaua v dramatizaci Kožíkova románu Největší z pierotů, kde mohl plně uplatnit svou lásku k pantomimě. Hraní v pražském divadle také znamenalo příležitost k získání filmových a televizních rolí. Hrál především menší role asi ve čtyřech desítkách filmů. Nejznámější je asi role z filmu Zítra vstanu a opařím se čajem.
Do evropského a částečně i do světového povědomí filmového povědomí vstoupila jeho postava pana Tau, tohoto vysokého, štíhlého a němého chlapíka s nepostradatelnou buřinkou, bílým karafiátem v klopě, starosvětským oblekem a deštníkem, který se stal miláčkem a hrdinou tisíců dětských srdcí. Tento stejnojmenný koprodukční seriál natočil režisér Jindřich Polák podle scénáře Oty Hofmana.
Otto Šimánek také vyučoval pantomimu na pražské konzervatoři a DAMU.
Zemřel 8. května 1992 v Praze.

Zdroj: 
http://zivotopis.osobnosti.cz/otto-simanek.php
http://www.csfd.cz/tvurce/1617-otto-simanek/
http://www.televize.cz/clanky/otto-simanek-muz-s-karafiatem-5042
http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/osud/otto-simanek-nejen-pan-tau_25740.html

Zobrazeno 1375×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka