I studánky chtějí býti čisté

5. 5. 2012 0:00
Rubrika: události

Slova Miroslava Bureše, která zhudebnil Bohuslav Martinů ve své kantátě Otvírání studánek, příznačně provází oslavy  Šumperského dětském sboru, který již  50 let rozjasňuje svým čistým a krásným zpěvem pódia nejen u nás, ale i v zahraničí. Právě dnes proběhne výroční koncert, kde kromě všech sborových oddělení vystoupí také sbor natěšených bývalých členů.


Šumperský dětský sbor založil v roce 1962 Alois Motýl. Sborové úsilí svého otce převzal syn Tomáš, který spolu s Helenou Stojaníkovou vedou sbor až do dnešních dnů. Zakladatel sboru, pan Alois Motýl, se v současné době individuálně věnuje dětem, které potřebují se zpíváním pomoci, nebo těm, které nacvičují sólový part.

Sbor čítá okolo 200 členů ve věku od 6 do 18 let. V nejmladším oddělení, Růžových dětech, se děti učí základům správného zpěvu a absolvují svůj První koncert Růžových dětí, který tradičně zahajuje každou sborovou sezónu. Jakmile se sborová dítka něčemu naučí a trošku povyrostou, přejdou do Barevných dětí a dále pokračují do Plameňáků. V těchto třech přípravných odděleních pilují pěveckou techniku, aby ji mohly později využít na náročnějším repertoáru hlavního sboru (Motýli Šumperk). Během sborového působení se dětem naskýtá možnost absolvovat spoustu zajímavých koncertů, poznat nová města a seznámit se s kamarády z jiných dětských sborů.

Základ repertoáru tvoří skladby z dílny Petra Ebena, Miroslava Raichla, Ilji Hurníka, Otmara Máchy, Zdeňka Lukáše a úpravy lidových písní Milana Uherka. Mnohé ze skladeb byly sboru přímo věnovány (např. Kočár od Miroslava Raichla) a mnohé z nich sbor uvedl v premiéře.

Dlouholeté přátelství sbormistrů pana Aloise Motýla s panem Milanem Uherkem utužilo také vztahy dětí z libereckého Severáčku a dětí ze Šumperského dětského sboru.

Sbor se také během svého působení stal organizátorem festivalu Krajina zpěvu, který v Šumperku proběhl celkem sedmkrát. Šumperané měli možnost poslechnout si nemalé množství kvalitních dětských sborů nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Do dějin se zapsal netradiční ročník 1999, který byl dárkem k 80. narozeninám hudebního skladatele Petra Ebena, který se osobně festivalu zúčastnil. V průběhu celého festivalu zněla pouze jeho tvorba a celé hudební setkání završila Truvérská mše při nedělní mši svaté, kterou zpívaly všechny zúčastněné sbory. Poslední ročník proběhl v roce 2001.

Druhým festivalem, který probíhá stále, je Přehlídka dětských pěveckých sborů Zlatá lyra. Účastní se jej dětské sbory Šumperska a okolí a sbormistři mají možnost poradit se se zkušenějšími ve sborových dílnách, které jsou součástí festivalu.

Šumperský dětský sbor se těší nemalé podpoře Města Šumperka, což dokládá nejen poskytnutí zázemí ale i udělení Ceny Města Šumperka za provedení skladby Stabat Mater od G. B. Pergolesiho. Za padesát let své existence sbor obdržel spoustu významných ocenění.

Bez nadsázky se dá říci, že otec i syn vychovali a vychovávají v Šumperku několik generací kultivovaných a hudby chtivých lidí. Jako pokračování jejich díla lze považovat Scholu sv. Jana Křtitele, která pořádá kvalitní Festival duchovní vokální hudby a také každoroční Českou mši vánoční od Jana Jakuba Ryby, kterou si přijde zazpívat a zahrát přes sto lidí.

Pro ty, co se chtějí dozvědět víc:
http://www.motyli-sumperk.cz/ria/?flash     

Pro ty, kdo chtějí potěšit svá ouška, nebo jsou prostě jen zvědaví:
Orlando di Lasso: Echo //www.youtube.com/watch?v=F5sNj0p61mI
Petr Eben: Jarní //www.youtube.com/watch?v=fb9r-5W5mLE
Z jiného soudku: //www.youtube.com/watch?v=kVsj2GebyIo
Tady je máte všechny (závěr Vánočního koncertu):  //www.youtube.com/watch?v=gwhbhk-xQn0

Jen tak na okraj – dokument o České mši vánoční J. J. Ryby
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1098528273-krestansky-magazin/311298380060001/

 

 

Zobrazeno 1801×

Komentáře

s1rejda

U vás je teda ale hodně studánek!
(úsměv) (http://www.estudanky.cz/uvod)

Tofl

@s1rejda kdyby jen u nás, na Jesenicku jich je mnohem více ;-)

voda-zpívající

pokud by se jako studánky počítaly všechny hlásky, tak je jich opravdu nepočítaně (několik tisíc)

s1rejda

(úsměv údivů)

voda-zpívající

50 let je 50 let:-)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka