Nakladatel Jan Otto

29. 5. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Dnes uplynulo 96 let od smrti nakladatele Jana Otty.


Jan Otto se narodil 8. listopadu 1841 do prosté rodiny vojenského ranhojiče. Jeho rodiče si nemohli dovolit platit mu studia, a tak se vyučil tiskařem. Pro svou píli a pracovitost a také díky výhodnému sňatku s dcerou zámožného královéhradeckého tiskaře Jana Pospíšila, se brzy mohl osamostatnit. V nakladatelstvích a knihkupectvích, které provozoval se mu velice dařilo.

Jan Otto

Zaměření knih, které vydával, bylo velice různorodé. Přes nenáročnou lidovou četbu (Laciná národní knihovna), přes různé cestopisy, odborné spisy z filozofie, matematiky jazykovědy až k nejrůznějším časopisům (Paleček) a slovníkům.

Nejznámějším a dosud nepřekonaným dílem, které vydal, je Ottův slovník naučný. Soubor 27 dílů vycházel v letech 1888 – 1908. Ještě dnes je velmi dobrým zdrojem informací. Je velice podrobný, hesla delší než sto stran nejsou výjimkou a hesla o několika desítkách stran se v něm vyskytují běžně. Ve své době byl co do počtu hesel a ilustrací po Encyclopædii Britannice druhým největším. Ke konci 20. století byl vydán i na CD-ROMu. V letech 1905 – 1906 byl vydán Malý Ottův slovník naučný a o dva roky později i Ottův kapesní slovník naučný.

Ottův slovník naučný

Jan Otto se velice aktivně účastnil i veřejného života. Ve svém rodném kraji podporoval místní vzdělávací a osvětové spolky. Byl členem výkonného výboru Zemské jubilejní výstavy a Národopisné výstavy. Byl nositelem řady vyznamenání – např. Rytíř řádu Františka Josefa, Řád železné koruny III. třídy.

Zobrazeno 1764×

Komentáře

Rejwi

Chybí zde klíčová informace o místu narození J. Otty...;-)

Krasnazena

pochází z Přibyslavi?

Rejwi

Bingo! :-)

Marťule

Děkuji za doplnění :)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka