Operace Millenium

30. 5. 2012 0:00
Rubrika: události

 

V noci z 30. na 31. května 1942 se v Kolíně nad Rýnem rozezněly sirény. Na jedno z největších měst v Německu zaútočilo 1047 spojeneckých letadel.


Kolín v té době měl kolem 700 tisíc obyvatel. Celý útok (první ze tří celkově nazvané operace Arabian Nights) měl proběhnout za pouhých 90 minut, za které měly být na cíl svrženy pumy z asi tisícovky bombardérů, letících ve třech vlnách.
Do akce bylo nasazeno:
602 letounů typu Vickers Wellington,
131Handley Page Halifax,
88 Short Stirling,
79 Handley Page Hampden,
73 Avro Lancaster,
46 Avro Manchester
2
8 Armstrong Whitworth Whitley.
Ve městě byly určeny tři zaměřovací body, jejichž označení padákovými světlicemi a zápalnými pumami bylo úkolem strojů první vlny, kterou tvořily Wellingtony a Stirlingy z 3. a 1. skupiny RAF. Podle vyhodnocení (mj. radiová hlášení, poletová hlášení osádek, analýza fotografiíí „cílové oblasti“ pořízených při odhozu pum) na „primární cíl“ pumy shodilo 868 letounů. Celková tonáž pum byla 1478 tun, asi dvě třetiny ztoho byly pumy zápalné.
Ztráty při útoku činily 41 letadel.
Celkem bylo ten den letouny bombardovacího komanda provedeno 1096 operačních vzletů při ztrátě 43 letounů, tj. 3,92 procenta.
Následky útoku byly nepřehlédnutelné — 3330 budov bylo zcela zničeno, 2090 těžce poškozeno a 7420 poškozeno lehce.
Pětina z toho byly průmyslové či obchodu sloužící objekty.
Třicet šest velkých místních firem muselo zcela zastavit produkci, u dalších 70 poklesla na úroveň 50-20 % výroby před náletem, v 222 bylo zaznamenáno snížení do 50 procent.
Počet obětí je vyčíslen na 486 mrtvých a 5027 raněných.
Podle úředních záznamů přišlo o střechu nad hlavou 45132 lidí, odhady uváděly že město následně opustilo 135-150 tisíc obyvatel.

Druhý nálet (956 strojů) se uskutečnil v noci z 1. na 2. června 1942 na město Essen. Plán operace byl v podstatě obdobný jako o dvě noci dříve. Díky nepříznivým povětrnostním podmínkám výsledek náletu lze označit za neúspěch — nálet byl nesoustředěný, množství pum bylo rozptýleno a většina nedopadla na Essen, bylo ztraceno 31 letadel.

Poslední nálet v rámci operace Arabian Nights se uskutečnil na Brémy v noci z 25. na 26. června 1942.
Uskutečnilo jej 960 strojů Bomber Command. Bomber Command nikdy předtím ani potom nenasadilo tak typově rozmanitý svaz (celkem deset různých typů letadel) při náletu na jediný cíl. Teprve při tomto posledním se zúčastnilo Coastal Command — tedy Admiralita. Pobřežní velitelství zaútočilo na Brémy 102 stroji. Dalším z účastníků bylo i Army Co-Operation Command, které se účastnilo pěti stroji. Celkem tedy k tomuto náletu odstartovalo 1067 letounů, tedy o 20 více než při náletu na Kolín. Přes silný vítr a částečnou oblačnost nad cílem byl nálet poměrně úspěšný, ačkoliv podle vyhodnocení se nad cíl dostalo a na primární cíl pumy shodilo jen 696 strojů Bomber Command (72,50 % oproti 82,90 % nad Kolínem). Většina pum dopadla v jižních a východních čtvrtích města. Celkem bylo ztraceno 55 letadel.

Letectvo mělo zcela zásadní průběh na vliv 2. světové války.
Byla to Luftwaffe, která německým tankům umožnila dobýt Polsko, byla to Luftwaffe, která zcela zlomila morálku Francouzů.
Royal Air Force (RAF) zase znemožnila invazi do Británie, uštědřila Němcům první vážné porážky, zneškodnila Bismarka a významně zmenšila hrozbu ponorek. Američané se svými bombardéry kobercovými nálety proměnily Německo v doutnající trosku.

Tváří v tvář hrozivým skutečnostem světové války snad jednu úsměvnou historku:
Britové disponovali ve svých nočních stíhacích strojích radarem a konsternovaní Němci se zajímali čím to je, "že ti Angláni ve tmě tak dobře vidí". Britská rozvědka je údajně přesvědčila o tom, že se stíhačům podává velké množství mrkve na zlepšení zraku. Nadšení Němci začali okamžitě pěchovat své noční stíhače mrkví v naději na znovuzískání vzdušné převahy…

Zdroj:
http://www.fronta.cz/dotaz/tisicovy-nalet-operace-millenium
http://worldatwar.eu/index.php?esid=35172f0a60b778777ee3e53d04738ee7&lang=12&refcode=0&location=article&articleid=103&categoryid=4&searchstring=

 

Zobrazeno 1941×

Komentáře

herby

Historka na konec: +1 :)

Marie Kuříková (Marijanka)

A tak "přežil" kolínský dóm, protože byl jedním z navigačních bodů.

Vojta Novák

Zajímavostí je, že celá tato akce byla ze strany Královského letectva obrovský risk, protože bylo vysláno maximum všeho co šlo a část posádek tvořili buď nejzkušenější instruktoři nebo naopak úplní nováčci, takže když by bombardéry utrpěly nějaké vážnější ztráty, mohlo to mít nedozírné následky...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka